Wpis z mikrobloga

Wszyscy #programista15k są takimi bucami czy tylko mój brat? Prosta prośba do niego, żeby wyczyścił mi z kompa wirusa, bo coś mi się ostatnio zainstalowało razem z jedną grą, a ten że sam sobie zepsulem to sam sobie mam naprawić. Dla niego to jest 15 minut, a ja będę musiał wydać pewnie dwie stówy o gdzieś kompa oddać, bo sam tego nie ogarnę. Z rodziną to się dobrze wychodzi tylko na zdjęciach.

#gorzkiezale #zalesie #programowanie #komputery
Pobierz
źródło: comment_YhUQPRnFw9A3TKFoo9PWIItMfKRKgaqY.jpg
  • 88
@teddybear69:
Po 1: Programiści raczej się na naprawie komputerów nie znaj

Po 2: Będziesz mu później narzekał, że coś nie tak

Po 3: Jak Ci wgra pirackiego Office'a, to go w razie W #!$%@?. Jak nie wgra, będziesz marudzić

Po 4: W czasie kiedy naprawiałby Ci komputer, zarobi na serwisanta i rokse

Po 5: Nie musisz go wozić, bo stać go na taxi

Po 6: Wyjeb go na spadek po starych
Wszyscy #programista15k są takimi bucami czy tylko mój brat? Prosta prośba do niego, żeby wyczyścił mi z kompa wirusa, bo coś mi się ostatnio zainstalowało razem z jedną grą, a ten że sam sobie zepsulem to sam sobie mam naprawić. Dla niego to jest 15 minut, a ja będę musiał wydać pewnie dwie stówy o gdzieś kompa oddać, bo sam tego nie ogarnę. Z rodziną to się dobrze wychodzi tylko na zdjęciac
@Aleoledacfaraddadf: Dokładnie. Przy czym ja się naprawdę nie znam - ja tylko jako-tako ogarniam się w technologii i umiem szukać odpowiedzi w google. Notabene coraz cięższa sprawa, kiedyś można było wszystko znaleźć na Polskich stronach, teraz trzeba sięgać po pomoc na stronach zagranicznych bo większość ruchu przeszło na facebooka na grupach gdzie ludzie zasypują pytaniami :D

Ale niemniej jednak pro-tip z końcówki dosyć dobry :D
@teddybear69:

Jak to jest, że ja mam udzielić darmowych porad prawnych w gówno-sprawach, a jak trzeba naprawić auto, zrobić zęba czy postawić dom to muszę płacić?

I tak, znam ludzi, dla których w środku nocy, wyrwany ze snu będę szukać orzecznictwa, ale wiem, że nigdy by czegoś takiego nie #!$%@?, chyba że sytuacja naprawdę podbramkowa. Nadto wiem, że ja również też mogę na nich liczyć. I PRZEDE WSZYSTKIM NIE ODZYWAJĄ SIĘ
A w sumie najgorsze jest brak poszanowania pracy. Pomagasz, robisz format raz, drugi, trzeci. Instalujesz W10 bo nie sprawdzają legalności więc bezpieczniejszy, a i tak za każdym razem cały komputer zamulony, zapchany pulpit po brzegi, syfu jakiegoś nainstalowane, uj wie skąd te wszystkie wirusy pościągane... No syzyfowa praca normalnie.
@teddybear69: Ja jako były serwisant również bym tego nie ruszył, to nie jest 15min tylko zasrane kilka godzin za które nawet dziękuje nie usłyszę.

Zaczyna się od "przynieśliśmy tobie bo serwis by nas skasował, a ty zrobisz taniej", normalnie bym powiedział '#!$%@?' ale z rodziną dobrze trzymam, więc godzę się naprawiać za "co łaska". Później godzina tłumaczenia że części trzeba wymienić i to kosztuje i że nie nie mam u siebie
@boqaz: No błagam XD Jak programista nie wie czym sobie poradzić z jakimś gównowirusem to może lepiej niech nie tyka się komputera, bo potem okazuje się, że otworzy jakiegoś maila z wirusem i pół korpo leży.
W ogóle programiści są strasznymi bucami, wchodzisz sobie na forum jakichś inżynierów czy innych matematyków (nie bierzemy pod uwagę elektrody XD), opiszesz program i zaraz dostaniesz poradę jak sobie poradzić, gdzie szukać informacji, jak nie
@teddybear69: Unikam naprawiania kompów w rodzinie jak ognia. Jak ktoś na kompie narobi tyle gnoju że trzeba czyścić to na 100% za parę miesięcy przyjdzie żeby znowu czyścić bo "ty ostatni przy tym grzebałeś to teraz napraw".