Wpis z mikrobloga

@czysta: Fermentację da się zakończyć stosunkowo szybko. Następnie siarkujesz, odgazowujesz wino dodajesz Klarowin turbo - zol krzemionkowy i żelatyna kwasowa. Po sklarowaniu, co przy użyciu tych związków powinno zając kilka dób - wyrzucasz osad i dodajesz 3 -5 kropel wody utlenionej 3% na każdy litr wina. Myślę, że w 2 miesiące da się to spokojnie zrobić.

Nie popieram takich metod, wszak cierpliwość to cnota winiarza, ale jest to fizycznie wykonalne.

@
  • Odpowiedz
@czysta: Możesz jeszcze pomyśleć nad winem z koncentratu. Wpisz sobie taką frazę w google. Koncentraty są dosyć drogie, ale pozwalają na ekspresowe uzyskanie ~23 litrów wina. Znaczy się "wina" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A, i w 1 wpisie miałem na myśli następujące wina: wspomniane ryżowe, hibiskusowe, rodzynkowe, z zielonej herbaty. One są stosunkowo odporne na takie ciężkie traktowanie.
  • Odpowiedz