Wpis z mikrobloga

#ramen #gotujzwykopem #pytanie #piwowarstwo #winodomowejroboty

Próbował ktoś zamieniać sake i mirin z japońskich przepisów jakimś domowym winem ryżowym albo czymś tego rodzaju? Z tego co widzę to ryżu koji się nie da kupić w polsce, ale może są się uzyskać zbliżony, dostateczny do gotowania odpowiednik? Jakich drożdży użyć wtedy? Chyba że po prostu ryż z wodą do fermentora i niech się samo robi?
  • 3
@Dine na jewarzce na fb na pewno kogoś znajdziesz bo kiedyś temat się przewijał. I na themadfermetionist też widziałem wątek. Wyeast ma dedykowane kultury do sake ale dawno nie widziałem w PL dostępnych.
@gieneq:
Akurat po wstawieniu wpisu udało mi się znaleźć info co do robienia sake w domu to wstawię, może komuś się przyda kiedyś:
http://tibbs-vision.com/sake/
http://www.homebrewsake.com

Koji-kin jest aktualnie dostępne na twojbrowar.pl i wygląda legitnie. Nie interesowałem się odmianami ryżu i dostępnością u nas bo na razie nie mam czasu na taką zabawę. Ale wizja strzelenia chociaż 15 litrów sake kusząca, do gotowania dożywotni zapas.