Wpis z mikrobloga

Jakie jest wasze zdanie na temat ceramizerów? Nie chodzi mi o jakieś extremalne przypadki gdzie bierze wiecej oleju niż paliwa, tylko dla ogólnej poprawy "stanu" silnika. Co sądzicie? #mechanikasamochodowa #motoryzacja
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@XNiemcu: jak ceramizer to tylko Ceratec od Liqui Moly. Ja standardowo jak np ktoś znajomy kupi auto robię płukankę Liqui Moly białą, Ceratec no i olej, Liqui/Eneos/Valvoline/Motul. Robiłem też takie zabiegi w flotowych Vitach. Poprawa jest, no tylko nie jestem w stanie stwierdzić na ile to zasługa Cerateca, a na ile świeżego, dobrego oleju. Ale na pewno nie szkodzi. Można też pomyśleć o Xado chociaż to trochę co innego, niemniej
  • Odpowiedz
@XNiemcu: ceramizer powoduje tylko i aż to, że powłoka olejowa nie spływa az tak szybko, a nawet niekiedy w ogóle, co daje nam praktycznie zawsze troszke filmu olejowego na elementach, gdzie bez ceramizera przez pierwsze sekundy pracy silnika go nie ma. W hardkorowych wypadkach moze nawet troszke wyciszyć szurający rozrzad ;)
  • Odpowiedz
@XNiemcu: Ceramizer nic nie robi, poza psuciem charakterystyki lepkości oleju.
Musiałbyś taką powłokę nakładać piecowo na blok np.Nikasil żadne specyfiki w płynie nie sprawią że pod wpływem temperatury pracy silnika coś przylgnie do gładzi gdyż nakładany jest poprzez elekrofeze.
Chcesz dopomóc zakup olej z dwusiarczkiem molibdenu, wchodzi w reakcję chemiczną metal-metal tworząc mikro powłokę. Możesz ewentualnie kupić w proszku i dodać do oleju przy wymianie.
https://thewikihow.com/video_e0mcW1TCfig
  • Odpowiedz
@Tonari_Totoro: nikasil? a jak tam siareczka #usa? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@XNiemcu: lepiej kupic x+1 olej więcej za te kase i wymienic go te kilka tys. km wczesniej. Oleje zawieraja juz odpowiednie dodatki przeciwzuzyciowe - a dodajac jakis produkt X mozesz je zneutralizowac wzajemnie.
  • Odpowiedz
i druga sprawa, nie da sie stworzyc 1 produktu do wszystkich olejow.
jedne dodatki (drozsze) rozszpuczaja sie w syntetycznych, a drugie (te tansze) w ropopochodnych.

dlatego wiekszosc olejow zawiera glownie mineralki (niska cena+ latwo dostepne dodatki = odpowiednie wlasciwosci) i dodatek PAO (ktory wydluza zywotnosc, bo jest trwalszy)

olej 100% PAO wcale nie musi byc lepszy od tego 'strasznego' HC. No chyba ze nie masz pojecia o olejach i robisz filmiki na
  • Odpowiedz
Lekki off top. Po jakiejkolwiek płukance, czy to ropka + świeży olej czy specjalne preparaty polecam w miarę możliwości zdjąć miskę olejową i sprawdzić stan sitka smoka olejowego, upewniając się że jakiś większy kawałek nagaru lub pozostałości olejowych nie osadził się na nim.
  • Odpowiedz