Wpis z mikrobloga

• 0
@Iperyt Bardzo lubię program MasterChef. Po zobaczeniu wszystkich edycji: USA, Canada, UK, Australia łatwiej przychodzi mi zrozumienie różnych akcentów. Mieszkam w uk ponad 5 lat. Pomimo tego mam czasem problem z akcentami, w szczególności Indyjski angielski ;)
  • Odpowiedz
Zamieniłbym miejscami czytanie ze słuchaniem

@efceka: ja bym u siebie zamienił jeszcze mówienie z pisaniem. Znacznie łatwiej mi coś wybełkotać niż to poprawnie zapisać ;).
  • Odpowiedz
dla mnie to akurat było super, bo polska szkoła daje bardzo solidne podstawy gramatyczne i mnóstwo słówek, konwersacje mogłem sobie ćwiczyć na wakacjach z losowymi Hansami i Johnami. Wiem jednak, że w ogólności uczniowie boją się mówić, z różnych powodów.

@NieRozumiemIronii: c---a sobie poćwiczysz na wakacjach. Nauka mówienia w obcym języku jest jak nauka rzemiosła, programowania. Jak nie ćwiczysz regularnie, co najmniej kilka razy w tygodniu to nic się nie
  • Odpowiedz
Jak nie ćwiczysz regularnie, co najmniej kilka razy w tygodniu to nic się nie nauczysz.

@sralpies: ja się nauczyłem. Przeczytaj jeszcze raz fragment mojego posta, gdzie piszę, że wiem o trudności innych uczniów (nie tylko polskich) w mówieniu w obcym języku.
  • Odpowiedz