Aktywne Wpisy
Bakardi +3
Pytanie do kogoś kto ogarnia elektrykę, posiadam na klatce schodowej takie lampki mam założony włącznik schodowy na dole włączam światło u góry mogę wyłączyć i na odwrót. Sprawa wygląda tak że muszę podłączyć na tej klatce wzmacniacz sygnału wifi lecz nie posiadam tam gniazdka elektrycznego, czy dałoby radę jakoś przerobić jedna tą lampkę i podłączyć zamiast niej gniazdko elektryczne tak żeby cały czas tam był prąd pomimo wyłączonych/włączonych lampek na schodach? Proszę
źródło: 1000011876
Pobierz
MePix +34

Mirki mam problem z index() lub find(). Za pomocą index znajduje nagłówek i chcę pobrać dane z pliku, które są poniżej nagłówką, więc jeśli nagłówek ma np. 8 znaków to po dodaniu 8 seek() powinien zacząć od nowego wiersza pobierać dane za pomocą readline(). Jednak tak się nie dzieje i zaczyna pobierać dane tak ze 150 znaków wcześniej. Macie jakiś pomysł z czego to może wynikać i jak to rozwiązać?
findIMIONA1 = fcontents.index('2.Imiona')
źródło: comment_3FpJlBogQCGFDgSefOBkgPfLXoq5EDTc.jpg
Pobierz@less_is_more:
całość:
https://www.pastiebin.com/5e15fc4862e64
data=f.read()
data2=(data.split("\n"))
print(data2.index("2.Imiona")) #>>>nr lini gdzie jest wpis 2.Imiona
ps czym tak ladnie przerobiles PDF do TXT?
seekna obiekcie plikowym ma dwa parametry, drugi to odkąd ma być liczony offset, domyśle 0 od początku pliku, 1 od ostatniej pozycji i 2 od końca pliku.Ale o ile dane z pliku się mieszczą w pamięci to prościej operować na tablicy z liniami, jak ktoś powiedział, ale da się to wczytać odrazu metodą
readlines.czyli po podziale na linijki to czego szukam jest w linii 90, więc to co chcę pobrać będzie w