Wpis z mikrobloga

Kilka dni temu na moim Youtube https://www.youtube.com/watch?v=cXj25ipxYJY pokazywałem, że baterie do iPhone można programować w dość dowolny sposób np. można wyzerować liczbę cykli ładowania czy zużycie i/lub zmienić numer seryjny.
To rodzi spore pole do możliwych oszustw podczas kupna/sprzedaży używanych iPhone.
Dzisiaj na szybko starałem się ustalić czy zerowanie zużytej baterii (gdzie realne zużycie to ok 75%) faktycznie zmieni coś w systemie?
Odczyt baterii w systemie wygląda dobrze 100% i 2 cykle ładowania(3utools/coconutbattery), system zgłasza że wszystko jest OK.
Na szczęście test w benchamrku Antutu wyraźnie wskazuje dużą różnice w uzyskanych punktach wydajności, przez co można wnioskować, że bateria jest zużyta. Przy zużytej baterii system obniża taktowanie procesora.
Wykonajcie taki test podczas zakupu swoich "nowych" urządzeń żeby zweryfikować faktyczny stan baterii żeby mieć więcej pewnosci nt stanu iPhone który was interesuje :)

Będe to sprawdzał dokładniej i poinformuje o dalszych wnioskach.

#smartfon #telefony #iphone #apple #ios #olx #allegro
Pan_Slon - Kilka dni temu na moim Youtube https://www.youtube.com/watch?v=cXj25ipxYJY...

źródło: comment_F03I2fqiKjtAL6NX7AtCYbcPr9jlevaP.jpg

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jaka jest cena przeprogramowania baterii? Będzie to opłacalne przy jednorazowej sprzedaży telefonu?

@ADDR1AN: uderz w stól, pierwszy Janusz się odezwie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Pan_Slon: O nie nie. Ja tylko chcę wiedzieć, czy trzeba się tego obawiać kupując od osoby prywatnej. Jak cena takiego czegoś jest niemała, to może się to opłacać tylko przy większym obrocie iPhone'ami :)
  • Odpowiedz
@xadereq: 100% tylko autoryzowany, można dostać dobre baterie ale niestety nie jest to popularne a sam wole nie polecać konkretnych sprzedawców bo dzisiaj jest OK a jutro już nie koniecznie
  • Odpowiedz
@Pan_Slon: BTW. to ładnie żenującym urządzeniem jest iPhone, jeśli przy baterii mającej 75% pojemności tak bardzo zbija wydajność. Rozumiem, że bateria się zużywa i po czasie trzyma odpowiednio krócej, ale żeby wydajność telefonu spadła o 30% to jakaś parodia, jeszcze w sprzęcie za takie pieniądze.
  • Odpowiedz
@Pan_Slon: Zakładam że w macbookach też da się wyzerować prawda? Odczyt pojemności też można zakłamać aby coconut pokazywał jakiś konkretny? Wymieniałem ostatnio baterie w airze. Zarzekali się że oryginał ale trzyma sporo krócej niż pamiętam ile pierwsza trzymała. Ehhh
  • Odpowiedz
  • 0
@Pan_Slon żeby nie było że jestem goloslowny - mój s7 fabrycznie robił jakieś 230 000 podobnie jak ten IP, a teraz po 3 latach i sprawności baterii robi 192 000, na dodatek nie na czystym systemie, a używanym od 3 lat bez żadnego resetu i po kilkunastu aktualizacjach. Na czysto niewykluczone, że zrobiłby wynik podobny do fabrycznego.
Cyslav - @Pan_Slon żeby nie było że jestem goloslowny - mój s7 fabrycznie robił jakie...

źródło: comment_4RLjQLTO3IqpPCKGAYOLAKcDeV6a08X8.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
@Pan_Slon Nie no nie będę telefonu resetowal :D Chociaż może w niedługim czasie bo przymierzam się do sprzedaży (w sumie to już od jakiegoś roku xD).
Chociaż jak wszedłem w antutu to średnia dla tego modelu wychodzi 189k pkt, czyli moj jest idealnie. Może po prostu poprzednie wersje antutu miały inna punktacje i dlatego wtedy robił 230k, albo mi się coś pomyliło.
Cyslav - @Pan_Slon Nie no nie będę telefonu resetowal :D Chociaż może w niedługim cza...

źródło: comment_wB0JrZnaSGH0kGbY2bxU5DlyqGU7r7Ky.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz