Wpis z mikrobloga

@gugas: @kasiknocheinmal:

Na szybko i klasycznie:

500ml śmietanki 30%, 25g cukru, laska wanilii i 3 listki żelatyny. Zagotuj śmietanę z cukrem i wanilią (przekroić wzdłuż) i zostaw na małym ogniu przez 15min. Zdejmij z ognia, dorzuć żelatynę, dobrze wymieszaj, podziel na porcje i do lodówki aż stężeje.
@kaef: świeże. Ostatnio zapiekłam je obwinięte w szynkę parmeńską, na to poszedł ser niebieski i oliwa. Było rewelacyjne, ale jeszcze coś by się przydało. Jutro chcę właśnie spróbować z gorgonzolą i mascarpone + trochę octu balsamicznego. Albo sos balsamiczny na miodzie. Ewentualnie jakieś orzechy. Będę kombinować.
@kaef: figi wyszły rewelacyjnie. Faktycznie dobry pomysł z marmoladą z czerwonej cebuli - koniecznie muszę zrobić i następnym razem połączę. Deser też bardzo dobry, choć za mało dodałam wanilii, a za dużo żelatyny - ale smak super:) zrobiłam wersję z mlekiem. Generalnie - kulinarnie wszystko wyszło prawie idealnie :))