Wpis z mikrobloga

@wioseneczka:
Nie myć kubeczków itp? Przecież to będzie zaraz śmierdzieć z kublła. Jak umyje to mogę do kubła wiecej upchsc i dłużej nie wynosić worka.
W Japonii jest obowiązek mycia perełek/puszek/kubków, bo wtedy mniej śmierdzi że śmieci postawionych przed budynkiem.
. Co do zużytych chusteczek i ręczników to myślałem że podlegają one rozkładowi i można je śmiało ciulnąć do bioodpadów.

Bioodpadach nie chodzi co może się rozłożyć tylko z czego można zrobić kompost. Np do bio nie można wrzucać torebek biodegradowalnych. Bio odpadki należy wyrzucać w specjalnych workach (które można wrzucić do kompostownika) ewentualnie w torbę papierową.

Tyle pytań, zero odpowiedzi

https://segregujna5.um.warszawa.pl

@HrabiaTruposz:
@mathix: Tak było kilka lat temu u moich rodziców w wieżowcu: surowce (papier, szkło, metal, plastik) + zmieszane + bio. I to było zajebiste.

@wioseneczka: Ja zacznę sortować jak mi wspólnota postawi normalne kosze, a nie to gówno co picrel.
Chyba ich #!$%@?ło, że będę ręcznie jak jakiś debil wygrzebywał z wora każdy kartonik i butelkę, żeby wrzucić je w ten #!$%@? otworek na plastik, albo ta szczelina na papier,
Pobierz
źródło: comment_8B09l46Fr7c5ZlxqapavhWzOoIlO1hBV.jpg
Niewiele by to dało. W McDonald's kubki na napoje są papierowe i pod spodem mają nawet stosowne oznaczenie, a i tak większość wyrzuca je do tworzyw sztucznych.

@KenZoo: Dałoby, gdyby te oznaczenia były na wszystkim. Teraz nikt się nie spodziewa, że akurat na jakimś tam kubku są.
@wioseneczka: U mnie gmina dała papierek z informacją co wrzucać i jest odwrotnie niż na tym obrazku. Wniosek? To jest #!$%@? ustawa z papieru jak i całe państwo z dykty, a chodzi tutaj głównie o to by #!$%@?ć obywateli na kasę.
Nie dość, że muszę w domu pierdyliard pojemników na segregacje mieć, to jeszcze za to jestem karany coraz wyższymi opłatami. Ha tfu na PIS i UE oraz ekologów.