Wpis z mikrobloga

#csharp #dotnet

Znam podstawy C#. Mniej więcej tyle ile było mi potrzebne w Unity. Muszę się dosyć szybko nauczyć się podstaw .Net i najlepiej skrobnąć jakiś prosty przykładowy kod (mógłby przy tym być w miarę użyteczny).

Polecacie jakiś dobry tutorial? I jaki program mógłbym napisać?

#programowanie
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wieslawwrona: No więc właśnie o tym myślałem. A jakiś program? Żeby zacząć pisać i na bieżąco się uczyć i radzić sobie z problemami, a przy okazji wykorzystać przynajmniej najprostsze możliwości .Net?
  • Odpowiedz
visual... :P

Nie ma najmniejszego powodu, żeby nie uzywać visual studio ms-u. Zreszta pomimo opinii wielu osób na temat samej korporacji, jest to jeden z najlepszych produktów firmy, a jako IDE jestem w stanie stwierdzić, że chyba najbardziej dopracowany i funkcjonalny IDE, które ułatwiają i przyspieszają pracę z projektami.
  • Odpowiedz
@wieslawwrona: Nie dałeś odpowiedz i nie zauważyłem; dopiero teraz. Visuala mam i będę z niego korzystał. Chodzi mi o przykład programu, który mogę napisać. Coś prostego, co się da ogarnąć w tydzień.
  • Odpowiedz
@Maav: nie za bardzo rozumiem co masz na myśli prosząc o przykład programu. Zacznij od http://msdn.microsoft.com/en-us/library/67ef8sbd.aspx

i po prostu przejdź przez ten kurs. Jest tam wytłumaczone wiele rzeczy, ponieważ jest to oficjalny poradnik dołączony do dokumentacji platformy .net.

Są działające przykłady, opisane wyjścia oraz wejścia. Samo kopiuj-wklej i analiza kodu rozjaśni Ci specyfikację języka. Kurs do przerobienia w pare dni, a jak sie uprzeć to jeszcze nad ranem go skończysz
  • Odpowiedz
@wieslawwrona: Chciałbym przygotować jakiś swój projekt, coś w rodzaju portfolio, żeby pokazać potencjalnemu pracodawcy, że mam jakiekolwiek pojęcie o programowaniu. To nie musi być zaawansowane. Wystarczy, że będzie zawierać jakieś podstawowe funkcje i nie będzie zżynaniem z przykładowych programów. Fajnie jakby było użyteczne.
  • Odpowiedz
@Maav: To przerób ten kurs... Panie, jak piszesz, że znasz podstawy to napisz/wymyśl coś samodzielnie - troche kreatywności. To od ciebie zależy jaki/czego proces chcesz oprogramować. Jeżeli znasz podstawy to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś zaimplementował cokolwiek chcesz :)
  • Odpowiedz