Wpis z mikrobloga

• 233
Określenie ,, błękitna krew" wzięło się stąd, że arystokracja miała jasną skórę (bladość była uważana za szlachetną) a przez nią widać żyły, które wtedy wydają się niebieskie/błękitne.
W przeciwieństwie do wieśniaków, którzy się opalali w polu, w czasie pracy.
#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 142
@Pan_Kot:

którzy się opalali w polu

raczej którzy pracowali w polu, a słońce opalało ich skórę.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 74
@Pan_Kot jak to się czasy zmieniają. Teraz to opalenizna w modzie. A blada skóra się kojarzy z przegrywem nie wychodzącym z piwnicy
  • Odpowiedz
@Pan_Kot: ja mam takie żyły, a zawsze myślałem że coś ze mną nie tak a tu po prostu zajebistość się przelewa, ale jak sobie napnę kieśnie to one takie grubsze się robią i wyłażą szczególnie na klacie i barku i prawa łapa i kurde jak pioruny jest moc wieśniaki nie odzywajcie się do mnie bez pozowlenia ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
@Pan_Kot:
Trochę tak, plus jeszcze zatrucie srebrem (talerze, sztućce, naczynia)

Dawniej srebrzyca dotyczyła członków królewskich rodów w Europie i arystokracji, która od stałego używania srebrnej zastawy i sztućców miała lekko niebieskawą skórę (podobno stąd określenie „błękitna krew”). Obecnie srebrzyca występuje bardzo rzadko i dotyczy osób mających bezpośredni kontakt ze srebrem, np. pracowników kopalni srebra w biednych krajach, gdzie nie zachowuje się standardów bezpieczeństwa. Osoby mające bezpośredni kontakt z metalicznym srebrem są w dużym stopniu narażone na jego wchłanianie do organizmu przez skórę. Poza tym srebrzyca może się pojawić u osób, które nadużywają związków srebra, by się leczyć.

Określenie ,, błękitna krew" wzięło się stąd, że arystokracja miała jasną skórę (bladość była uważana za szlachetną) a przez nią widać żyły, które wtedy wydają
  • Odpowiedz
jak to się czasy zmieniają. Teraz to opalenizna w modzie. A blada skóra się kojarzy z przegrywem nie wychodzącym z piwnicy

@pwone: cenne jest to co jest rzadkie. Kiedyś mało ludzi było stać na przebywanie cały dzień w pomieszczeniach, teraz gdy większość prac wykonywana jest wewnątrz, to przebywanie na dworze jest rzadkie. Stąd jak ktoś opałowy to znaczy że ma dużo wolnego czasu.
Trochę teraz jest dziura w tym systemie,
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@pwone:

jak to się czasy zmieniają. Teraz to opalenizna w modzie. A blada skóra się kojarzy z przegrywem nie wychodzącym z piwnicy

Blada skóra jest w modzie już od jakichś mimimum 10 lat, el dorado solarium się skończyło dawno temu, wyjdź z piwnicy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Pan_Kot: trochę tak Ale nie bardzo. Błękitna krew wzięła się od tego, ze członkowie arystokracji cierpieli na hemofilię. Poprzez związki z członkami rodziny choroba ta przechodziła z pokolenia na pokolenie. Nie miało to związku z kolorem skóry
  • Odpowiedz