Aktywne Wpisy
Czy rezygnacja ze studiów na przedostatnim semestrze to dobra decyzja?
Od października powinienem zacząć ostatni semestr na informatyce. Mam niezaliczony przedmiot a na dodatek nie zacząłem nawet pisać pracy dyplomowej (nie mam nawet tematu wybranego). Zacząłem się zastanawiać czy ma to sens. Pracuję w zawodzie, ale z pracą ciężko. W obecnej firmie chcą mnie zwolnić a nowej na horyzoncie nie widać.
Może lepiej to rzucić wszystko i pójść na kasę czy gdziekolwiek
Od października powinienem zacząć ostatni semestr na informatyce. Mam niezaliczony przedmiot a na dodatek nie zacząłem nawet pisać pracy dyplomowej (nie mam nawet tematu wybranego). Zacząłem się zastanawiać czy ma to sens. Pracuję w zawodzie, ale z pracą ciężko. W obecnej firmie chcą mnie zwolnić a nowej na horyzoncie nie widać.
Może lepiej to rzucić wszystko i pójść na kasę czy gdziekolwiek
freddd +294
Pamiętasz - plusujesz
#gimbynieznajo
#gimbynieznajo
W przeciwieństwie do wieśniaków, którzy się opalali w polu, w czasie pracy.
#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
raczej którzy pracowali w polu, a słońce opalało ich skórę.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
@peszmerd od tego też :)
Trochę tak, plus jeszcze zatrucie srebrem (talerze, sztućce, naczynia)
Dawniej srebrzyca dotyczyła członków królewskich rodów w Europie i arystokracji, która od stałego używania srebrnej zastawy i sztućców miała lekko niebieskawą skórę (podobno stąd określenie „błękitna krew”). Obecnie srebrzyca występuje bardzo rzadko i dotyczy osób mających bezpośredni kontakt ze srebrem, np. pracowników kopalni srebra w biednych krajach, gdzie nie zachowuje się standardów bezpieczeństwa. Osoby mające bezpośredni kontakt z metalicznym srebrem są w dużym stopniu narażone na jego wchłanianie do organizmu przez skórę. Poza tym srebrzyca może się pojawić u osób, które nadużywają związków srebra, by się leczyć.
Określenie ,, błękitna krew" wzięło się stąd, że arystokracja miała jasną skórę (bladość była uważana za szlachetną) a przez nią widać żyły, które wtedy wydają
@pwone: cenne jest to co jest rzadkie. Kiedyś mało ludzi było stać na przebywanie cały dzień w pomieszczeniach, teraz gdy większość prac wykonywana jest wewnątrz, to przebywanie na dworze jest rzadkie. Stąd jak ktoś opałowy to znaczy że ma dużo wolnego czasu.
Trochę teraz jest dziura w tym systemie,
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Blada skóra jest w modzie już od jakichś mimimum 10 lat, el dorado solarium się skończyło dawno temu, wyjdź z piwnicy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@pwone: raczej opalenizna to zwiastun raka skory , a bladosc to dbanie o zdrowie