Wpis z mikrobloga

@Kapitan-Planeta: Piekę w papierze w garnku rzymskim. Niestety ten garnek jest dosyć mało uniwersalny (przesiąka zapachami, nie da rady go użyć do niczego innego niż chleba z tej okazji - za to potencjalnie po iluśtam pieczeniach może pachnieć chlebem sam z siebie, więc może to nie do końca wada) i w dodatku muszę go używać górą do dołu, bo dół ma perforowany na grill a górę ma płaską + góra jest
@Khaine popieram @skotfild, bierz żeliwo.
Tylko niech Cię nie skusi żeliwo emaliowane! Raz że wytrzyma max. 220'C a dwa że jak się ukruszy emalia to trochę lipa.
Zobacz sobie skillet z firmy lodge. Taki zamykany, składa się jakby z patelni i głębokiego gara. I faktycznie masz i patelnie i rondel, a jak wkładasz chleb to dajesz na patelnię i przykrywasz rondlem - łatwo i niskie ryzyko poparzenia.
Dzień poświęcisz na sezonowanie