Bo zastanawiam się czy jest sens kupować drogie i ciężkie żeliwo skoro chodzi nam przede wszystkim o zatrzymanie wody w środku, dużo bardziej niż o utrzymanie temperatury.
@Khaine: Ja kupiłem żeliwny gar z Duki za 150zł. Ale to też wydaje się ok, tylko kwestia z czego jest ta brytfanka; stal będzie ok, aluminium bym się wystrzegał.
@Kapitan-Planeta: Nawet jakby było amelinowe to jest emalia od tego aby zostało w środku. Ale wątpię aby robili to z czegoś innego niż stal lub żeliwo.
@Khaine: aluminium ujowo trzyma ciepło poza tym emalia w tym przedziale cenowym niszczy się bardzo szybko... przerobiłem to. Stal/żeliwo bierz - amelinium odpuść. (Polecam też piec w papierze)
@Kapitan-Planeta: Piekę w papierze w garnku rzymskim. Niestety ten garnek jest dosyć mało uniwersalny (przesiąka zapachami, nie da rady go użyć do niczego innego niż chleba z tej okazji - za to potencjalnie po iluśtam pieczeniach może pachnieć chlebem sam z siebie, więc może to nie do końca wada) i w dodatku muszę go używać górą do dołu, bo dół ma perforowany na grill a górę ma płaską + góra jest
@Khaine: bierz żeliwo. Utrzymanie pary to jedno, ale pojemność termiczna też jest ważna. Akurat żeliwo najlepiej oddaje warunki panujące w piecu chlebowym. Ja swój kupiłem za 130 zł.
@Khaine popieram @skotfild, bierz żeliwo. Tylko niech Cię nie skusi żeliwo emaliowane! Raz że wytrzyma max. 220'C a dwa że jak się ukruszy emalia to trochę lipa. Zobacz sobie skillet z firmy lodge. Taki zamykany, składa się jakby z patelni i głębokiego gara. I faktycznie masz i patelnie i rondel, a jak wkładasz chleb to dajesz na patelnię i przykrywasz rondlem - łatwo i niskie ryzyko poparzenia. Dzień poświęcisz na sezonowanie
#wybory #bekazpisu Wiecie dlaczego lubię Gertycha? Bo kocha Polskę. I dlatego, że 16 lat temu obnażył obłudę Kurskiego, który jest odpowiedzialny za obecna propagande TVP, jak i całego PiSu. Ten film to najlepsze, co mogą zobaczyć młodzi wyborcy opozycji, bo PiS młodych wyborców nie ma.
Piecze ktoś może chleby w brytfannie tego typu?
https://allegro.pl/oferta/brytfanna-gesiarka-emaliowana-42-cm-16-8-l-silesia-7757879440?fbclid=IwAR3MB__3dj1TaNyH9HEpHtKebIja25xLsiDmvQeFHFN8PycpXU4SOp_gOc8
Bo zastanawiam się czy jest sens kupować drogie i ciężkie żeliwo skoro chodzi nam przede wszystkim o zatrzymanie wody w środku, dużo bardziej niż o utrzymanie temperatury.
Tylko niech Cię nie skusi żeliwo emaliowane! Raz że wytrzyma max. 220'C a dwa że jak się ukruszy emalia to trochę lipa.
Zobacz sobie skillet z firmy lodge. Taki zamykany, składa się jakby z patelni i głębokiego gara. I faktycznie masz i patelnie i rondel, a jak wkładasz chleb to dajesz na patelnię i przykrywasz rondlem - łatwo i niskie ryzyko poparzenia.
Dzień poświęcisz na sezonowanie