Wpis z mikrobloga

@Bodzias1844: To różnica w samym założeniach systemu edukacji. W Polsce uczniowie uczą się, żeby zdać egzamin, zwiększyć prestiż szkoły i zarobić dla szkoły pieniążki z budżetu państwa i od sponsorów. Spojrzymy na polską edukację pod tym kątem, to system ten działa sprawnie xD
  • Odpowiedz
@AnarchoKapitolizm
Polskie szkolnictwo to jest jakieś nieporozumienie i to duże. Zapisałem sie na studia w tym roku - informatyka. Mamy więcej godzin z gówno przedmiotu(na którym musimy robić sprawka z obejrzenia filmu na Youtube) niż z programowania. Dodatkowo koleś który prowadzi zajęcia rozmawia przez telefon w reklamowce. W łeb sobie idzie strzelić.
  • Odpowiedz
@Bodzias1844: U nas w kraju mamy niemal w każdej szkole mamy pomieszczenie do eksperymentów chemicznych bądź fizycznych, ale totalnie głupi system edukacji i marnej jakości kadra nauczycielska robi swoje... Na zachodzie czuć, że rozmawiamy z pasjonatami danej dziedziny, a u nas tylko byle odwalić program i robić co każą w podręczniku. Żeby było zabawniej, podręcznik musi byc nowy każdego roku. I tak się robi biznes na naiwności i głupocie w
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@Bodzias1844: U nas w kraju mamy niemal w każdej szkole mamy pomieszczenie do eksperymentów chemicznych bądź fizycznych, ale totalnie głupi system edukacji i marnej jakości kadra nauczycielska robi swoje... Na zachodzie czuć, że rozmawiamy z pasjonatami danej dziedziny, a u nas tylko byle odwalić program i robić co każą w podręczniku. Żeby było zabawniej, podręcznik musi byc nowy każdego roku. I tak się robi biznes na naiwności i głupocie w
  • Odpowiedz
@St_Atheist: ja od nauczycielki chemii słyszałam, że to nie o to chodzi tylko po prostu szkoły nie mają pieniędzy na materiały. I ona mówiła, że kiedyś tam jakieś szczątkowe ilości żebrała od kolegów po fachu pracujących w jakichś zakładach, a tak to gówno można zrobić, bo z nicości eksperymentu nie będzie.
A to że się im nie chce to druga sprawa.
  • Odpowiedz
#!$%@? to na gifie to też nie jest podstawówka tylko szkoła wyższa.

Ja na uczelni w Polsce miałem w #!$%@? wyposażone laboratorium i robiliśmy naprawdę ciekawe rzeczy (każdy. Nie tylko prowadzący).
Także trochę wpis z dupy

@HetmanPolnyKoronny:
  • Odpowiedz
@Mc_Gnoyek: Wedle wykopu nobel już nie jest fajny. Przecież przy takiej Tokarczuk, to i Sapkowski jest bardziej popularny wśród młodzieży!1! W sumie, to chyba Kaczor Donald miał lepsze nakłady. Wszędzie lewactwo i Soros.
  • Odpowiedz
@Cineczeq : To czym w takim razie mierzyć skuteczność systemu edukacji? To nie okres powojenny, żeby USA sprowadzało sobie naukowców. Amerykańskie uczelnie oferują lepsze finansowanie, lepsze warunki pracy i generalnie większe możliwości, co przyciąga badaczy z całego świata. A to przekłada się na sukces.
  • Odpowiedz
@Mc_Gnoyek: Zgadzam się, przez to topowe uczenie są elitarne i produkują nowych noblistów. Co tez nie przykłada się na zwiększenie poziomu edukacji tej (w większości biednej) reszcie. Nie mowie, ze system jest zły, tyko inny i warto patrzeć na to z szerszej perspektywy.
  • Odpowiedz