Wpis z mikrobloga

• 104
Jak nie jeździłem autobusem to myślałem iż w mieście praktycznie każdy wypuści autobus z przestanku, przynajmniej ja zawsze puszczałem. Przez 3 dni za kółkiem takiego kolosa się dowiedziałem, że mało kto chce mnie wpuścić. ( ͡° ʖ̯ ͡°) #polskiedrogi #gownowpis
  • 57
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wejszlo: dym leci do góry a nie na ciebie wydech wysoko umiejscowiony. To mój Trabant bardziej kopci, a tym wozem ludzie z większą chęcią mnie wpuszczają.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Lardor: kazdy kto sieje tu swoje wysrywy to debil i powinien oddac prawko. Autobus w zabudowanym wyjezdzajac z zatoczki MA BEZWZGLEDNE PIERSZEŃSTWO. Czytam te wysrywy i gotuje sie w środku. Powinni wam kamerke montować na tyle aktywowana lewym kierunkiem. Zjazd do zajezdni, zrzut z kamerki na policje i j---ć mandatami debili.
  • Odpowiedz
@cybulion: g---o prawda. autobus nie ma żadnego bezwzględnego pierwszenstwa. i jescze piszesz takim tonem jakbyś był wszechwiedzacy a piszesz kompletna bzdurę xD

to że kierowca na drodze ma obowiązek wypuścić autobus z zatoczki, nie znaczy, że autobus ma pierwszeństwo przy włączaniu się do ruchu. w większości przypadków kolizji w takiej sytuacji to właśnie autobusiarz będzie sprawcą, a kierowca dostanie jedynie mandat, wlaśnie za to, że nie umożliwił mu wyjazdu. ale
  • Odpowiedz
@errorek95: na nauce jazdy jak robiłem B mówili jasno, w terenie zabudowanym masz obowiązek wpuszczać autobusy z przestanków, głównie te miejskie, bo wycieczkowe już nie mają pierwszeństwa. Za terenem zabudowanym autobus już nie ma pierwszeństwa. @cybulion: Widzę, że połowa Wykopków ma problem z przepisami. Strach pomyśleć, że kiedyś mogę ich napotkać jak będę przechodził przez pasy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@cybulion: Przy policji to samo by mówił, ciekawe czy na pasach też wyprzedza? Ps czego tu wymagać od kierowców, jak nie znają podstawowych przepisów. Dla tego narzekam na miasto Kraków, bo nie ma tu żadnej filozofii w jeździe tylko kierowcy kombinują i się robi dziadostwo.
  • Odpowiedz
@cybulion: @Lardor: podałeś podstawę prawną na dokładnie to co napisałem ..
gdzie tam widzisz jakakolwiek wzmianke o pierwszenstwie? jest to co napisałem

"Kierujący autobusem (trolejbusem), może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub na jezdnię dopiero po upewnieniu się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego."

Jeśli autobus wyjedzie zderzając sie z samochodem to owszem, spowodowal
  • Odpowiedz
@Lardor: tak, wyprzedzam i omijam na pasach codziennie. akurat na przejściach zachowuje sie lepiej niż 95% innych kierowców , zapewniam cię ;)
autobusy też zawsze w miarę mozliwosci wypuszczam, reaguje nawet jak widzę, że powoli się szykuje do wyjazdu a nie właczyl jeszcze kierunku także wypraszam sobie takie insynuacje
napisałem tylko, że w przepisach nie ma nic o pierwszeństwie autobusu przy włączaniu sie do ruchu.
  • Odpowiedz