Wpis z mikrobloga

#mikrokoksy
Panowie ostatnio hardo cwicze i trochu czuje jakbym sie z lekka rozpadal. Co polecacie na stawy zeby dzialalo i hajsik w portfelu tez zostal ? Kiedys jadlem Collagen z KfD ale nie odczulem dzialania ...
  • 9
@Kacman90:
-poprawna technika,eliminowanie błędów typu zapadające się kolana/uwzględnianie ćwiczeń stabilizacyjnych w planie
-ćwiczenia unilateralne
-foam rolling+stretching
-lekka forma cardio/spacery
-https://examine.com/supplements/bone-and-joint-health/ - tu niby jest wykaz tego co działa, ale nie próbowałem niczego oprócz standardów typu omega3/vitd/kurkumy
-surplus kaloryczny,dobry sen etc.
-wizyty u fizjo, w zależności od potrzeb
-deloady

Ja staram się powyższe punkty w mniejszym lub większym stopniu uwzględniać i przynajmniej w moim odczuciu "działają", jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś
@Kacman90: Miałem/mam problem z kolanami. Wydałem łącznie z 300-400zł na suple wspomagające stawy zanim zdałem sobie sprawę, że to mi zupełnie nic nie daje. 200zł ortopeda, 300zł fizjo, i ostatecznie dzięki diagnozie i zaleceniu fizjo pomogło mi rolowanie rurką PCV znalezioną w domu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Taka anegdota
@Kacman90: Zależy od problemu i grupy mięśniowej. Może być wałek (foam roller), piłeczka, właśnie rurka (jako zamiennik wałka) - zależy od miejsca ciała. Googluj i czytaj o foam rolling, rozluźnianiu powięziowym...
Tylko chciałem zasugerować, że rozwiązanie problemu stawów bywa zupełnie inne niż suplementowanie czegoś. Najpierw lepiej określić czy nie ma problemu z techniką ćwiczeń, mobilnością, pospinanymi mięśniami itd.