Wpis z mikrobloga

Dzieeeeeń dobry Mirko!

Dzisiaj jedno z moich ulubionych, klasycznych połączeń śniadaniowych - maślany tost, awokado, boczek i jajko z płynnym żółtkiem (yolkporn w komentarzu)

Kromka chleba ProBody (30g)
1/2 awokado (70g)
2 plasterki boczku (20g)
10g masła
1 jajko
1 ząbek czosnku
Sok z cytryny, sól

Awokado rozgnieść z posiekanym czosnkiem, skropić sokiem z cytryny i posolić.
Boczek wysmażyć na chrupiąco, obok rozpuścić masło, podsmażyć kromkę cheba i usmażyć jajko sadzone.
Złożyć kanapkę: chleb posmarować awokado, ułożyć boczek i jajko sadzone. Oprószyć solą i pieprzem.

MAKRO: 395Kcal 18B 39T 6,5W

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
c.....i - Dzieeeeeń dobry Mirko! 

Dzisiaj jedno z moich ulubionych, klasycznych połą...

źródło: comment_n8gl1x8j8FuCWH9jKhCgrpyDrSNWongU.jpg

Pobierz
  • 22
@szpongiel: nie każdy polak smaży faworki na smalcu, albo robi chłodnik na śmietanie lub zsiadłym mleku. Nie twierdzę że z oliwą nie jest dobre i że to nie jest często spotykany dodatek. Po prostu nie jest to tradycyjna wersja, co mi absolutnie w żaden sposób nie przeszkadza.
@Mirkosoft: wiesz, wg wszelkich przepisów jakie znajduję w necie na guacamole - zarówno po polsku jak i po angielsku - to niemal zawsze pakują tam czosnek. W oryginale nie ma czosnku! Natomiast gdy byłem w Meksyku i raz się tak zdarzyło, że jak zamówiłem guacamole w restauracji, to gość robił je przy mnie przy stoliku w celowo pokazowy sposób. Również dodał oliwy. No ale niech będzie, że w ortodoksyjnej wersji jest
"jeszcze niedojrzałem, spróbuj jutro x4" a potem, "ups, zgniłem"


@chixi: strasznie mnie #!$%@? ta zabawa, zwłaszcza, że nie lubię wyrzucać jedzenia. Tyle awokado poszło już u mnie do kosza, że staram się kupować tylko takie już dojrzałe i zjadać je tego samego, ewentualnie następnego dnia. Alternatywnie, jak już dochodzą do stanu "Jeszcze jestem niedojrzałe, ale sprawdź jutro" to wkładam do lodówki.