Wpis z mikrobloga

Programiści C++, czy string zalicza się do STL? Bo w jednym z zadań które musiałem zrobić nie wolno używać STL no ale myślałem że w STL wliczają się tylko wszystkie typowe "struktury danych" (wektory, listy, kolejki, stosy itp). Moje rozwiązanie używające stringa przeszło bez problemów, ale na forum roku ktoś rzucił, że string to też STL. Jak to z tym jest? #informatyka #cpp
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@piowit: Rozkazanie używania tablic charów zamiast stringów uważam za jedną z najbardziej tajemniczych i zupełnie nieuzasadnionych rzeczy.

@Wozyack: Czyli nie muszę przepisywać? Dużo roboty by z tym nie było, ale i tak mi się już nie chcę :D
  • Odpowiedz
@stefan_pompka: Wg mnie nie. Też uważam to za chore, ponieważ sama klasa std::string, jak i również powiązane z nią operacje opierają się bezpośrednio na tablicy znaków, funkcjach strcpy itp.
  • Odpowiedz
@piowit: Ja nawet nie pamiętam, jak mnie uczono na studiach :) Wiem jednak z doświadczenie zawodowego, że niemile widziane jest wyważanie już otwartych drzwi, a reusability jest jednym z dogmatów współczesnego kodowania ;)
  • Odpowiedz
@Wozyack: Domyślam się, że to było do mnie ;) ogólnie to przeczy podstawowym zasadom informatyki - po co wymyślać koło na nowo? Ktoś już zrobił to lepiej, korzystajmy z tego :D nauczmy się o co chodzi, bo to ważne wiedzieć czym się operuje, ale używajmy rozwiązań lepszych.
  • Odpowiedz