Wpis z mikrobloga

@Atreyu: automat racja ale łopatki już nie bardzo. Jak masz mały silnik typu 200 w Mercedesie czy Bmw to faktycznie warto mieć czasem łopatki. W większych silnikach nie ma to sensu. Miałem a45 i nigdy nie użyłem łopatki, bo zawsze masz tyle mocy ile trzeba, a w tych mniejszych silnikach raz na czas klikam
  • Odpowiedz
@Atreyu: ktoś o zdrowych zmysłach sądzi inaczej? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ci co uważają inaczej zatrzymali się na automatach w 90 latach i myślą że technologia nie poszła do przodu.
  • Odpowiedz
@Atreyu: automat racja ale łopatki już nie bardzo. Jak masz mały silnik typu 200 w Mercedesie czy Bmw to faktycznie warto mieć czasem łopatki. W większych silnikach nie ma to sensu. Miałem a45 i nigdy nie użyłem łopatki, bo zawsze masz tyle mocy ile trzeba, a w tych mniejszych silnikach raz na czas klikam

@mua123: Ma sens jak najbardziej. Choćby do zabawy.
  • Odpowiedz
@KeepCalm: bezuzyteczne czy 2 litry czy 5. Automaty sa zbyt dobre a biegow w nich jest zbyt duzo zeby lopatki mialy mogly byc uzyteczne bo biegi sa zbyt krotkie. Praca pedalem gazu przy dobrym ZF jest lepszym inputem dla sterownika niz manetki.
  • Odpowiedz
@ryboza: pedałem gazu wszystkiego nie zrobisz. Szybka zmiana biegu to nadal zmiana biegu. Ja wole czasami mieć wbite na sztywno 3 albo 4 i czuć dokładnie pod noga samochod. Wtedy uzywam manetek albo chociaz trybu ręcznego. Jazda na D nie wystarczy, bo 100-200 metrów dalej skrzynia wbije mi automatycznie wyższy bieg. Są sytuacje po prostu gdzie chce jechać np. na trójce i tyle.
  • Odpowiedz
ustawiasz tryb sport i deletujesz sie jazda na zbyt wysokich obrotach :D za chwile ustawiasz na comfort bo stwierdzasz ze to nie ma sensu. Ja nie jestem w stanie rozpoznac na ktorym biegu jedzie czy na 3 czy na 5. Kiedys sprawdzalem i przy toczeniu na 30 wrzuca juz 4 czy 5 na zimnym silniku przy 1000 obrotach. Leciuciuciutko gazik i zaraz schodzi na jakis nizszy bieg cud miod i orzeszki.
  • Odpowiedz
  • 0
@Storczycki 8hp jest dobre ale nie ma odejścia do dkg które idą do m3/m4. To samo 2 sprzęgła w Porsche. Przy tych skrzyniach 8hp to powolny stary dziadek choć też się nie psuje zbyt często.
  • Odpowiedz