Jak napisać CV jako #programista15k? Wiem że ważniejsza jest rozmowa i umiejętności/doświadczenie no ale jakoś trzeba zainicjowac spotkanie. Czy te wszystkie "progressbary" z procentami są mile widziane w cv? Czy mam po prostu wypisać wszystkie technologie/frameworki? Co w przypadku gdy nie mam żadnej szkoły w tym kierunku ani studiów? Co napisać?
Aktualnie zasiedzialem się już dość długo w pierwszej firmie i czas na zmiany, ale nigdy nie przechodziłem oficjalnej rekrutacji a tym bardziej nie pisałem cv ( ͡°͜ʖ͡°)
Są tu jakieś Mirki rekrutujace w IT? Czego oczekujecie od kandydata?
Czy te wszystkie "progressbary" z procentami są mile widziane w cv?
@zajeli-wszystkie-loginy: jako rekruter mogę ci powiedziec, ze jedyna interesująca rzecz w CV to doświadczenie zawodowe i ew. edukacja. Te wszystkie umiejętności i progresbary w większości przypadków nie pokrywają się z faktycznymi umiejętnościami kandydata. Kolejna obserwacja, im ktos mniej doświadczenia ma tym bardziej przecenia swoje umiejętności.
@zajeli-wszystkie-loginy: jak juz decydujesz się na graficzną reprezentację poziomu umiejętności, to przyjmij dobre skalę. Często ludzie przyjmują 1-10 i początkujący tuż po studiach dają sobie 8-9. Śmiesznie to wygląda. Jak powinna wyglądać dobra skala? Przyjmij 3 stopniowa skalę: 1 - znam technologie tylko z teorii 2 - robiłem jeden, dwa projekty z pomocą bardziej doświadczonych 3 - jestem w stanie sam, biegle używać danej technologii i uczyć innych o technologii
@cluer: Tylko jesli pracowales z dana technologia. Jelsi znasz ja z teorii to jeden. Tak czy siak w kazdej innej skali typu 5/1, 10/1 ludzie z minimalnm doswiadczeniem dasja sobie 4/5 albo 9/8. Co jest calkowicie nieadekwatne do ich znajomsci owej technologii.
@zajeli-wszystkie-loginy nie wiem jaki poziom reprezentujesz, ale jak rekruterzy pisali do mnie na linkedin z pytaniem o CV to powiedziałem, że nie robiłem klasycznego CV w pdfie i mój linkedin jest w miarę przejrzysty, że zawiera wszystkie informacje i czy to styka. Nie spotkałem się z jakimś niezadowoleniem, a rozumieli moje powody - jedynie prosili o ew. kontakt mailowy/telefoniczny :) Jeśli nie pali się Tobie ze zmianą roboty (mimo zasiedzenia) to
@leoha: Jak weryfikujecie umiejętności techniczne, masz jakieś przykładowe testy/pytania/zadania? Pytam, ponieważ prawdopodobnie będę w najbliższym czasie szukał czegoś z obszaru analiza danych/python z pandas i numpy i interesuje mnie jak teraz wyglądają rozmowy techniczne. Minęło trochę czasu od kiedy ostatnio szukałem pracy.
@1001001: mam, ale nie mogę Ci ich udostepnic, bo to poufne dane firmy. Zobacz na YouTube jak wygląda rekrutacja w google, no to jedna z rozmów wygląda u nas podobnie czyli zadanie algo do rozwiazania.
Skoro Slawosz nigdzie już nie poleci robię predykcję że w ciągu <18 miesięcy będzie rozwód z posłanką atencjuszką - ona chciała być żoną astronauty a nie jakiejś popierdułki
Aktualnie zasiedzialem się już dość długo w pierwszej firmie i czas na zmiany, ale nigdy nie przechodziłem oficjalnej rekrutacji a tym bardziej nie pisałem cv ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Są tu jakieś Mirki rekrutujace w IT? Czego oczekujecie od kandydata?
#pracbaza #rekrutacja #pytanie #pytaniedoeksperta #programowanie
@zajeli-wszystkie-loginy: jako rekruter mogę ci powiedziec, ze jedyna interesująca rzecz w CV to doświadczenie zawodowe i ew. edukacja. Te wszystkie umiejętności i progresbary w większości przypadków nie pokrywają się z faktycznymi umiejętnościami kandydata. Kolejna obserwacja, im ktos mniej doświadczenia ma tym bardziej przecenia swoje umiejętności.
@leoha: Efekt Dunninga-Krugera :)
Jak powinna wyglądać dobra skala? Przyjmij 3 stopniowa skalę:
1 - znam technologie tylko z teorii
2 - robiłem jeden, dwa projekty z pomocą bardziej doświadczonych
3 - jestem w stanie sam, biegle używać danej technologii i uczyć innych o technologii
Komentarz usunięty przez autora
to co dasz sobie wszedzie 2/3 ?
Pytam, ponieważ prawdopodobnie będę w najbliższym czasie szukał czegoś z obszaru analiza danych/python z pandas i numpy i interesuje mnie jak teraz wyglądają rozmowy techniczne. Minęło trochę czasu od kiedy ostatnio szukałem pracy.