Wpis z mikrobloga

#budownictwo #problem #prawo #kiciochpyta

Mireczki mam problem, deweloper od którego kupiłem mieszkanie zrobił coś chamskiego. Poinformował mnie, że będą wyrównywali moją działkę bo będą gdzieś tam kładli rury i wszystko - osobiście, a nie na piśmie.
Dwa dni później okazało się, że rura idzie przez moją działkę i jest ledwo przysypana ziemią. Jest to gruba rura PCV z kanalizacją.

Chciałbym wysłać do niego pismo, tylko nie wiem jak je napisać. Czuję się wydymany bo miało to być tylko wyrównanie działki, a teraz to strach po niej chodzić żeby rury nie uszkodzić, ogrodzenia też sobie nie postawię, nie mówiąc już o jakimkolwiek wyrównaniu, bo też może się uszkodzić.

Ma ktoś dostęp do jakiegoś wzoru takiego pisma? Albo mógłby mnie naprowadzić jak to powinno wyglądać i co powinno zawierać?
  • 28
@KornixPL: nawet kabel od internetu bedzie ciezko puscic, a zeby jeszcze tylko to. trawnika tez nie zrobisz, bo jak to jest kilka-kilnanascie centrymetrow to tez nic tam nie wyrosnie, wszystko uschnie w tydzien
@KornixPL: no rozumiem, ze jebnal ci rure tylko troche pod ziemia, a bedzie tam plot, trawnik i jakies takie rzeczy. No to jak tak plytko jest, to ni #!$%@? nic ci nie wyrosnie wzdluz tej rury. Bedziesz mial wiecznie uschniety pas. Sam przerabialem takie cyrki w ogrodzie, pare cegiel wystarczylo zakopanych w ziemi i wiecznie suchy plac trawy. Dopiero jak wykopalem i zasypalem ziemia to zaczelo normalnie rosnac

W ogole, to
@KornixPL: nie znam się, ale jak rura idzie przez Twoją działkę, to chyba jakąś służebność powinieneś mieć ustaloną? I kogo ta rura "obsługuje"? Cały blok? Poza tym może należałoby sprawdzić jakie są wytyczne dla wkopywania takich rur i jeśli jest za płytko, to powiadomić odpowiednie służby.
@KornixPL: no to lecisz twardo z nimi w takim razie, nie bylo rur pod twoja dzialka i #!$%@?, bo to w zasadzie kompletnie niszczy uzytecznosc tej dzialeczki. Juz nie mowiac o tym, ze to tak plytko jest i glebiej raczej nie bedzie, bo przeciez spad musi byc
@ostoja: Nie, na nic się nie godziłem. Żadnego pisma nie miałem. Nie chcę żadnej służebności, chcę żeby zabrali to z mojej działki.

@Norskee: Czyli co? Pismo do niego +potem jakaś inspekcja budowlana/nadzór budowlany?
@KornixPL: ja bym probowal najpierw go zaprosic i pokazac co #!$%@? i ze zadnej rury tutaj w planach mialo nie byc i ze mowili o wyrownaniu dzialki, a nie kladzeniu rur 10 cm pod ziemia, a jak oleje temat i nie wymysli lepszego rozwiazania to wtedy leciec wyzej
@Norskee: Tylko że to typ człowieka, który coś mówi, a potem że on nic takiego nie mówił, jak sąsiadowi zalało mieszkanie przez #!$%@? montaż okna i balkonu nad nim to dopiero pismo od prawnika załatwiło sprawę. Plac zabaw i parking obiecuje od 2 lat i też nic. Dlatego wolałbym pominąć etap rozmowy bo i tak wiem że nic to nie da.
@KornixPL: mnie dziwi że ludzie załatwiają takie rzeczy bez oficjalnych pism i bez udziału prawników. Zwłaszcza że jesteś świadom tego że sąsiadowi udało się coś osiągnąć dopiero po kontakcie z prawnikiem.

Mentalność dewelopera jest taka:
Wszyscy czegoś chcą ode mnie a ja chcę zarobić. Ktoś coś gada? Niech gada.
Pismo od prawnika? No dobra taniej będzie coś zrobić żeby się odwalili.
@KornixPL: jeszcze jedno. Skoro to jest taki mini-blok, to raczej nie jesteś właścicielem działki pod ogródkiem, tylko masz 1/x własności całej działki. Sprawdź też akt notarialny, czy tam nie ma jakiejś zgody na pociągnięcie rury. Przez 2 lata mogłeś już zapomnieć, że coś takiego wpisali.
@KornixPL: a jesli chodzi o sama glebokosc - rury ze sciekami powinny byc ponizej punktu przemarzania gruntu, czyli w zasadzie gdzies okolo metra zwykle, w innym wypadku jest ryzyko zamarzniecia i wiadomo co sie wtedy dzieje
Rury moga peknac i sie rozszczelnic, gowno wyplywa tym z parteru kazdym otworem z kanalizy, a dzieje sie to bardzo szybko w bloku pietrowym

Brat jak kupil mieszkanie na parterze, to sie okazalo ze jakies
@Moitessier: Też od niego dostałem poradę, żeby wysłać pismo za potwierdzeniem odbioru, bo wtedy będę miał czarno na białym, że wysłałem, że odebrał i dalej ma to w dupie, czym tylko w razie kontaktu z prawnikiem czy załatwianiem tego przez sąd to będę miał z górki
@KornixPL: a gdzies nie ma tablicy tej takiej zoltej informacyjnej od robot budowlanych? Moze jest tam kontakt do jaiegos kierownika robot, to by mozna zapytac przy okazji czy oni sa normalni, bo ktos to musial klepnac