Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@CocoJambo14: mi to wygląda na typowy błąd konstrukcyjny. Zaraz po wzmocnieniu mamy przewężenie i dalej wzmocnienie. Koncentracja naprężeń, zjawisko działania karbu, pewnie material gównolit s235 i moze zmęczeniowo poszło.
  • Odpowiedz
@Cointreau
@Heady1991
@nunu85
@machalsky
Nie spaw, a spoina (chociaż sam proces to spawanie)
Poza tym, jeśli spoina jest dobrze położona to nie pęknie. A materiał pęknął obok ponieważ tam występuje tak zwane SWC (strefa wpływu ciepła) przy spawania. Podczas procesu stal nagrzewa się przez co zaburzona jest struktura krystaliczna stali, a jej ziarna są większe i twardsze, ale też bardziej kruche. Żeby zapobiec takim kwiatkom jak na obrazku
  • Odpowiedz
@Mich9: Bo albo kupujesz polskie i sie godzisz, ze bedzie słabsze/ szybciej sie zuzyje/ bedzie trzeba przy intensywnym uzytkowaniu cos wzmacniac i poprawiac, albo płacisz razy trzy i bierzesz teoretycznie bezproblemowego (a praktycznie zalezy od farta) germańca.
Przykład. Brona talerzowa 3m (a wiec chyba najczesciej kupowana)
Polski tani producent- 15kzł brutto (https://agromil.pl/astat/758-brona-talerzowa-25m.html)
Polski uznany producent (unia/ mandam etc)- 20-30 brutto (https://www.olx.pl/oferta/mandam-gal-c-zawieszana-brona-talerzowa-2-5m-3m-4m-5m-6m-talerzowka-CID757-IDBPCx9.html )
Zachodni- koło 50-60
  • Odpowiedz
  • 0
@nunu85 Mądrze powiedziane, takerzowka która mamy była kupowana na około 100 hektarów A teraz robi prawie 3 razy tyle. Jakbym teraz mial kupować nową na dofinansowanie to na pewno coś konkretnego z zachodnich.
  • Odpowiedz
  • 0
@nunu85 fakt, kupiłem teraz mandama 3 m z dotacją wychodzi 12.5 czyli tyle ile landstal/staltech które bym pewnie kupił bez także zobaczymy co z tego będzie. Na pierwszy rzut oka wygląda fajnie. Ramy się podobno gną od kamieni więc będe prostował ( ͡º ͜ʖ͡º) ale na moje 50 ha nie ma sensu więcej ladować w zachodnie bo się to nie zwróci a po drugie szkoda kasy.
  • Odpowiedz
@Mich9: no z tej pumy jestem jak narazie zadowolony.
Ale jest i łyżka dziegciu.
NA ramionach w jednym miejscu (dość newralgicznym, bo w samym centrum, tam gdzie linki od poziomowania sa montowane) już widac delikatne pęknięcia tuż przy spawach. A o nic nie zawadziłem.
Wiec to taka super wysoka jakosc też nie jest.
No ale ogólnie na plus.
  • Odpowiedz