Wpis z mikrobloga

Mirki mały problem z kominkiem, chcę dać dodatkowy opływ powietrza na szybę, bo ciepło tam ucieka ponieważ kominek jest z płaszczem wodnym..

ale konstrukcja kominka i miejsca na płytę gipsową sa kilka cm dalej a żeby powietrze wchodziło pod płaszcz i cegły szamotowe musi wystawać kilka cm (płyta gipsowa) do przodu niż reszta płyt

zatem może kijowo wygladać

macie jakiś pomysł jak to rozwiązać aby wyglądało jednolicie, bo chce dać wszystko pod kątem prostym bez nachyleń

2) druga rzecz po prawej trzeba dawać koniecznie tzw. nóżkę do płytek z obudowy? nie może trochę opierać się na ścianie tak aby nie zabierać miejsca np. na drewno?

czy profile 3 cm szerokości bedą ok?

3) można dać na górze szybkę żeby było widać czy wszystko ok z kominkiem ze zwyłej szyby i metalowej oprawy?

komin jest wprost w dach, a może kiedyś zamoknąć, chyba dobrze to wcz. widzieć..

#budownictwo #dom #budujzwykopem #cug #piec
#kominek
Pobierz nutka-instrumentalnews - Mirki mały problem z kominkiem, chcę dać dodatkowy opływ pow...
źródło: comment_ysNlzVCwn9TmQsi154RNa1aF6t4c0OjU.jpg
  • 5
@WiesniakzPowolania: jest jednak parę haczyków, to nietypowy układ kominka i budowy, bo:

- komory dekompresyjnej nie da sie w 100 procentach zrobić, bo rura spalinowa idzie wprost do sufitu tuż obok klatek do ciepła, nie da się tego zatem rozdzielić, bo ta rura nie idzie w kształt "r" ale prosto "i"

- druga rzecz komin idzie wprost na dach w linii prostej, nie mogę tego zabudować standardowo, bo co jezeli zacznie
@WiesniakzPowolania: widzisz aby wyczyścić teraz ten komin muszę rozkręcić jedno z dwóch kolanek 200, przechylić i wyjąć.. aby się do tego dostać muszę mieć dostęp do połowy tej zabudowy..

i co teraz.. połowe zabudowy dać na jakieś ramie stalowej do tego gips karton..

-- z tym okapem nic chyba nie wymyśle.. chcę aby powietrze szło między szamoty, tam dam profil 3 cm ..

takie się stosuje zobacz http://www.zdunskieopowiesci.pl/kominki-w-szkole-muzycznej-w-szczecinie/

dają nawet podwójne
Pobierz nutka-instrumentalnews - @WiesniakzPowolania: widzisz aby wyczyścić teraz ten komin m...
źródło: comment_4GMhCeunJGXT1Z25ivJRIYVUyQ7thGjM.jpg