Wpis z mikrobloga

Kupiłem Fiata Bravo 1.9 wersja 120 km. Przy oględzinach samochodu wszystko wydawało się być ok, kilka dni później (można powiedzieć że w zasadzie dzisiaj) przy wciśniętym sprzęgle zmienia się dzwięk pracy silnika (słyszę to tylko na luzie - można powiedzieć że trzeba się wsłuchać żeby usłyszeć) trochę mnie to zaniepokoiło ponieważ podczas oględzin sprawdzałem między innymi jak auto zachowuje się przy przyspieszaniu od tych 1400 obrotów pedał wciśnięty na maksa - żadnych drgań nie było więc stwierdziłem że z dwumasą wszystko powinno być ok. Zacząłem trochę czytać i poszedłem do auta sprawdzić jeszcze jedną rzecz, mianowicie, na zimnym silniku, po odpaleniu pobawiłem się sprzęgłem na luzie i zauważyłem pewną zależność - gdy sprzęgło jest wciśnięte między 2/4 a 3/4 zakresu mam wrażenie uderzania w pedał sprzęgła z silnika. W sobotę chcę podjechać do mechanika ale może spotkaliście się z czymś takim? To jak, dwumasa czy może obejdzie się bez tego?

#fiat #motoryzacja #samochody
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@daredevil944: możliwe, że wysprzęglik. Jeśli tak, to przy tych kosztach robocizny najlepiej wymienić kompletne sprzęgło razem z kołem dwumasowym. Ale w sumie ja to się nie znam, jedź do mechanika to się dowiesz na pewno xD
  • Odpowiedz
  • 0
@nochybaniebardzo wcale nie twierdzę że nie masz racji, nie kupuje 10-15 aut rocznie bo to dopiero drugie auto ale z tego co jeździłem i oglądałem to ta cena serio była ok. Auto zadbane przebieg udokumentowany (polski salon plus jeździło po Polsce) udokumentowana również wymiana rozrządu i regeneracja wtrysków (razem z paragonem z serwisu). Jeśli przepłaciłem to nic nie poradzę i czasu nie cofnę - z mojej strony uważam że skończyło się
  • Odpowiedz
@daredevil944: Sprzęgło rozłącza silnik i wał wchodzący do skrzyni biegów. Wrzucenie luzu powoduje, że zębatki w skrzyni nie są zazębione, a więc przy załączonym sprzęgle wał, który wchodzi do skrzyni biegów się obraca. Nie wiem jak w nowoczesnych samochodach, bo nie miałem zbyt dużo okazji do prowadzenia takich ale w starszych zawsze jest jakaś różnica w dźwięku pracy układu napędowego.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@daredevil944:
Uszkodzony dwumas mocno hałasuje, są wibracje na luzie i przy wciśnięciu gazu na wysokim biegu przy niskich obrotach (nie jest dobrze za często to testować, bo takie warunki szkodzą sprężynom dwumasy)
Endrius - @daredevil944: 
Uszkodzony dwumas mocno hałasuje, są wibracje na luzie i pr...
  • Odpowiedz