#pytaniedoeksperta #pcmasterrace #nvidia Pytanie do eksperta, mam problem z podłączeniem RTX 2080, w sumie to chodzi o zasilanie: mam zasilacz Silentium Vero L1 i nie pasi mi podłączenie zasilania do karty graficznej. Fotki w załącznikach. Poradzi ktoś co zrobić? Bo raczej nie wsadzę w miejsce na 8 pinów kabla z 6 pinami..
@Dominias: powinieneś dać radę wpiąć obie wtyczki, najwyżej zostaną Ci dwa puste piny, ale chodzić powinno... Ew przelotkę 6pin->8pin i będzie ok, jak nie masz tam jakiegoś mocarnego CPU po OC to zasilacz uciągnie ;) ta jedna ósemka wleźć powinna tak czy siak.
@Dominias: aczkolwiek jakieś 600W by nie zaszkodziło żeby było trochę "zapasu". Wygoogluj "PSU Calculator" np od BeQuieta i zobacz jaki jest zalecany do Twojego zestawu. Jak chcesz coś lepszego to weź Seasonica, za ~350zł są bodajże 600-650W.
@Dominias: Za słaby zasilacz i tyle. Trzeba było za wczasu sprawdzić czy masz odpowiednie wejścia. Ewentualnie może jakaś przejściówka jak masz wolnego molexa > 8 pin
@Zauberbiest: 800 to przesada, pamiętaj że to są wartości podane przez producenta w najgorszym możliwym wypadku - z jakimś prądożernym CPU i paroma dyskami/napędami. Dobry zasilacz 650W da sobie spokojnie radę z takimi podzespołami nawet po OC. Najlepiej patrzeć właśnie na kalkulatory PSU.
tutaj piszą mu o dziwnym podpięciu z tym co ma, dlatego prostuję, że musi mieć 8PIN złącze dwa razy, jasne że może to być 4+4 / 6+2 ale musi mieć dwa razy 8PIN aby korzystać 100% z karty inaczej karta nie będzie tak wydajna jak ma być
@Zauberbiest: No to jest chyba oczywiste a nie że się podepnie 6 pin a 2 wolne zostaną XD Tak to można sobie wentylator podpiąć
@Zauberbiest: zgadzam się, aczkolwiek dlatego pisałem o kalkulatorze, bo może być tak że osiemsetka będzie się nudzić, a będzie kosztować sporo, w większości przypadków porządne 650 będzie wystarczające nawet do ewentualnych upgrade'ów. Na szczęście proces technologiczny idzie do przodu ;) Oczywiście jak tam jest 8700K to ta pięćsetka się będzie już rzeczywiście mocno pocić i trzeba wrzucić coś mocniejszego.
@Zauberbiest: ale z tym że zasilacz pociągnie ze sobą resztę sprzętu to bym nie przesadzał, to raczej śpiewka przeszłości, dzisiaj zasilacze mają dosyć dobre zabezpieczenia, np takie SPC nic nie spali :)
Czy jeżeli mam 35 lat to w razie w jest szansa na to że powołają mnie do wojska? Jak jestem mgr inż to idę na szeregowego lumpa czy coś więcej na start? Pytam bo nie wiem kiedy #!$%@? do Chorwacji.
Pytanie do eksperta, mam problem z podłączeniem RTX 2080, w sumie to chodzi o zasilanie: mam zasilacz Silentium Vero L1 i nie pasi mi podłączenie zasilania do karty graficznej. Fotki w załącznikach. Poradzi ktoś co zrobić? Bo raczej nie wsadzę w miejsce na 8 pinów kabla z 6 pinami..
źródło: comment_EyPw6xSx3cFPDaGQew9wQ7gZ4knCdH0n.jpg
Pobierzźródło: comment_ciXC0wSfCb7lVVxywRWdve1tKDTiKBkZ.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
@Zauberbiest: ? 6+2 to jest normalne 8 pin tylko 2 są odpinane jakbyś miał kartę która potrzebuje tylko 6 bo wtedy być nie podłączył ani tyle
Komentarz usunięty przez moderatora
@Zauberbiest: No to jest chyba oczywiste a nie że się podepnie 6 pin a 2 wolne zostaną XD Tak to można sobie wentylator podpiąć
Oczywiście jak tam jest 8700K to ta pięćsetka się będzie już rzeczywiście mocno pocić i trzeba wrzucić coś mocniejszego.