Wpis z mikrobloga

@FelippeMassa: Temat jest ciekawy, sprawdziłem co pisze Kunze (bo Randy Mosher niezbyt szczegółowo). Oczywiście Kunze pisze o funkcjonowaniu wielkich browarów i warzeniu lagerów i postuluje, żeby fermentacja główna trwała 7 dni, a potem przelewanie na leżak, jeśli ekstrakt pozorny piwa nie spada w ostatniej dobie szybciej niż 0,2-0,3% (a przy otwartych kadziach radzi uderzyć w lustro piwa i zobaczyć jak się zachowuje piana). Wynika z tego, że to nie jest
  • Odpowiedz
@Nemrod: Tak z tym masz rację ale chodzi mi o to, że w Polsce trochę się strasznie gloryfikuje cichą fermentacje a tak naprawdę w większości piw w ogóle nie jest konieczna ani potrzebna. Co gorsza cicha fermentacja może czasami przynieść więcej szkód niż pożytku (napowietrzanie piwa, ryzyko infekcji). Co do dużych browarów to trochę jest inna zasada bo mogą zapewnić bez tlenowy transfer oraz czystość sprzętu na najwyższym poziomie. Ja
  • Odpowiedz
  • 0
W tym momencie jest 6 BLG więc jeszcze drożdże mają co zjeść. Jestem w szoku bo spróbowałem p--o z fiolki po pomiarze i.... Jest zajebiste już teraz! I o dziwo goryczka jest naprawdę bardzo duża! Jest strasznie mętne, no i czuć drożdże, ale nie takie jak z "piwa" żubr. Na razie jestem mega zadowolony
@Nemrod @FelippeMassa @jmyung
  • Odpowiedz
@jaco666b: Przy takim czasie może dojść do śmierci drożdży i ich autolizy, co może dać bardzo złe aromaty np. spalenizny lub (jeśli się nie mylę) szpitalne - coś w stylu starych bandaży. Przy normalnych piwach fermentacja zwykle nie przekracza 2 tygodni, więc do autolizy raczej nie dojdzie. Mocniejsze piwa przelewa się na cichą m.in. z tego powodu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@jaco666b: mocne piwa trzymałem 4 tyg z drożdżami, później na cicha. Ale ipy trzymałem trzy tygodnie i było wszystko spoko. Najważniejsze są temperatury podczas fermentacji.
  • Odpowiedz
  • 0
@jmyung u mnie jest 20-21 stopni (chyba ok?).

Panowie, jak bym dodał na drugi raz dwie puchy slodu to p--o by mialo więcej blg i finalnie by było mocniejsze? Czy trzeba dodać załóżmy słód, a resztę glukozy?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@jaco666b: najlepiej jest zaczynać fermentację w 16C, bo w fermentorze masz kilka C więcej.
Jak dasz dwie puchy na tą samą objętość to blg powinno być teoretycznie 2x większe.
Ja warzylem tylko że słodów, ale z pucha taka sama zasada. Im więcej cukrów fermentowalnych tym większe blg. No i też zależy od drożdży, bo niektóre kończą na 4-5 blg a niektóre na 1 blg.
  • Odpowiedz
@jaco666b:

Tak jak wcześniej pisali zmierz za 3 dni a najlepiej za 5 dni jeśli się BLG nie zmieni to znaczy, ze drożdże już skończyły swoją prace fermentacyjną. Zostanie Ci dużo słodkości jeśli jest to 5BLG ale czasem tak jest. Następnym razem możesz zrobić FFT- (fast ferment test) czyli jak uwarzysz p--o zostawiasz trochę brzeczki np 200ml do słoika lub butelki, dajesz troszkę drożdży (ja np przepłukuje tą brzeczką szklankę
  • Odpowiedz
  • 0
@FelippeMassa @jmyung @Nemrod
P--o od 6 dni ma 4blg (swa pomiary co 3 dni), więc dzisiaj zlewam na cichą z chmieleniem na zimno.

Pytanko:czy na cichej dalej mierzyć BLG co 3 dni? Moze nagle spaść? Nie chcę narobić granatów.

Wiem, ze brak bulgotania nie jest wyznacznikiem braku fermentacji, ale czy na odwrót: bulgotanie oznacza dalszą fermentację? Pytam, bo czasami jeszcze
  • Odpowiedz
@jaco666b: Nagle pewnie nie spadnie, ale z 1 blg może zejść. Bulgotanie może powstać np. w wyniku rozszerzalności temperaturowej cieczy i gazu oraz tego, że w wyższej temperaturze mniej gazu potrafi się rozpuścić w wodzie, więc ucieka. To wcale nie oznacza fermentacji.
  • Odpowiedz
  • 0
@Nemrod czyli podczas cichej mierzyc blg?
No i tak sobie myślę, skoro jest duzo cukrów, to ile na fajrant dać glukozy zeby było ok? Czy blg nie ma nic do dawki?
  • Odpowiedz