Aktywne Wpisy
Habebok +32
Hejka Mircy i Mirabelcy!
Przygarnęliśmy z dziewczyną takiego małego kotka i zastanawialiśmy się nad imieniem dla tego stwora, wiec chętnie wysłuchamy waszych propozycji!
Wybierzemy prawdopodobnie imię, które zdobędzie najwięcej plusów i nie będzie zbyt wulgarne! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niestety nie mam 10 czekolad do przecięcia dla zwycięzcy... (
Przygarnęliśmy z dziewczyną takiego małego kotka i zastanawialiśmy się nad imieniem dla tego stwora, wiec chętnie wysłuchamy waszych propozycji!
Wybierzemy prawdopodobnie imię, które zdobędzie najwięcej plusów i nie będzie zbyt wulgarne! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niestety nie mam 10 czekolad do przecięcia dla zwycięzcy... (
mickpl +329
Przejżałem tik-toki, płacze, twittera i chciałbym zapytać o której dokładnie wjeżdżają do nas ci Rosjanie, bo chciałbym się jeszcze spakować.
#usa
#usa
Rozumiem, że na cichą zlewam jak blg będzie stało (około 1?), ale skąd będę wiedział kiedy zakończyć cichą i robić rozlew? Czasowo, czy też coś się mierzy?
#piwowarstwodomowe #piwowarstwo #birofilia #brewkit
Sorry ale mialem bana więc piszę dopiero dzisiaj. W sobotę wieczorem nastawiłem, i dzisiaj wygląda to tak jak na foto.
Jutro rano jadę na działkę i wracam w niedzielę, wtedy zleję na cichą. Wieczorem zmierzę BLG.
Czy ta piana zniknie? Czy trzeba będzie na nią uważać podczas zlewania?
Pozdrawiam!
@Nemrod @FelippeMassa @jmyung
Zmierzyłem BLG i pokazuje 5. Kożuch drożdżowy jest jeszcze okolo 2cm. Poczekam 3 dni, zmierzę znowu bo chyba jest wysoko BLG?
Panowie, jak bym dodał na drugi raz dwie puchy slodu to p--o by mialo więcej blg i finalnie by było mocniejsze? Czy trzeba dodać załóżmy słód, a resztę glukozy?
Jak dasz dwie puchy na tą samą objętość to blg powinno być teoretycznie 2x większe.
Ja warzylem tylko że słodów, ale z pucha taka sama zasada. Im więcej cukrów fermentowalnych tym większe blg. No i też zależy od drożdży, bo niektóre kończą na 4-5 blg a niektóre na 1 blg.
Tak jak wcześniej pisali zmierz za 3 dni a najlepiej za 5 dni jeśli się BLG nie zmieni to znaczy, ze drożdże już skończyły swoją prace fermentacyjną. Zostanie Ci dużo słodkości jeśli jest to 5BLG ale czasem tak jest. Następnym razem możesz zrobić FFT- (fast ferment test) czyli jak uwarzysz p--o zostawiasz trochę brzeczki np 200ml do słoika lub butelki, dajesz troszkę drożdży (ja np przepłukuje tą brzeczką szklankę
P--o od 6 dni ma 4blg (swa pomiary co 3 dni), więc dzisiaj zlewam na cichą z chmieleniem na zimno.
Pytanko:czy na cichej dalej mierzyć BLG co 3 dni? Moze nagle spaść? Nie chcę narobić granatów.
Wiem, ze brak bulgotania nie jest wyznacznikiem braku fermentacji, ale czy na odwrót: bulgotanie oznacza dalszą fermentację? Pytam, bo czasami jeszcze
No i tak sobie myślę, skoro jest duzo cukrów, to ile na fajrant dać glukozy zeby było ok? Czy blg nie ma nic do dawki?