Wpis z mikrobloga

Mirki, gurwa, jak się pisze dzisiaj strony? XD
Napisałem wszystko w jednym pliku .html machając w lewo i w prawo atrybutem display od stylu ale coś rakowo to wygląda.
Poradniki w Google mówią co chwila co innego, dodatkowo lwia część tematów jest kilkuletnia i się okaże, że napiszę kod z epoki kamienia łupanego.
Najbardziej chodzi mi o przejrzystość kodu, importowanie headera i footera, nawigacja między podstronami.
#php #html #programowanie
  • 22
@sobczii: Nawet nie myśl o php. ASP. Net mvc albo jeszcze prostsze ASP.net razor Pages. Za darmo, wyhostujesz to nawet w mikrofalówce. Do layoutu bootstrap 4
@Kmycic: Interpretowany język, z niespójnym api, weakly-typed, masa exploitow. Jest 2019 rok i cała masa dużo lepszych, darmowych rozwiązań, z porządnym wsparciem.
@kasa @ElGovanni że sie tak podepne pod pytanie. A jak asp czy inny normalny nie .net na Linuksie? Też czeka mnie odświeżenie serwera, a tu same nieprzyjemne rzeczy:
- rocket chat jakieś node dziadostwo, no ale działa,
- gerrit = java, ldap,
- www ngnix ok, ale fastcgi? = php...nie lubię.
A gdzie jakiś odpowiednik jiry, czy wiki...
Późno jest więc i nieskładnie piszę, jutro/dziś poprawię.
@Oo-oO: No trochę nieskładnie:p zainteresuj się gitlabem, azure devops. Zainteresuj się dockerem, php, java, .net core, zależności (bazy, redisy) odpalisz bez problemu. Do orchestracji Kubernetes i jego cloudowe usługi (AKS, EKS)
@kasa no, to już poprawiam. Dockera znam, ale nie słyszałem o gotowych obrazach z połową, tam połową, z większością usług ktore chcę odpalić. Mógłbym samemu je zrobić, jasne, ale az tyle miejsca na dysku w chmurze nie mam. PHP się interesowałem lata temu, juz nie chcę. Oczywiście zmieniło się, ale jeśli mam sie w to bawić to wolę nginxa+fastcgi i piszę sobie w czym chcę. Dotnet to technologia ms, nie przepadam, poza
@Oo-oO: cóż, dużo się zmieniło. .net core to technologia MS ale jest open-source i działa na linuxie. Jest bardzo lekki i budowany w podejściu opt-in. Nginx na froncie do tego to dobry pomysł. Co tam za usługi musisz odpalić, że nie masz obrazów dockerowych?