Wpis z mikrobloga

#matematyka potrzebna w programowaniu?
Wiele się mówi o matematyce w programowaniu.
Ostatnio słyszałem od profesora, że jak to tak programista bez matematyki? Się nie da.
Wszystko fajnie, na pewno jest to fajna nauka, ciekawa - ale czy w programowaniu to jest to takie klepanie zadań jak na matmie? Sposoby skróconego mnożenia i inne p--------y?
Bo programuję już jakiś czas, nie spotkałem się, że gdzies musiałem wpisać pole trójkąta równobocznego obliczone ze specjalnego wzoru, albo nigdzie nie musiałem podać wyniku granicy jakiegoś ciągu. Moim zdaniem - matematyka w programowaniu - to układanie zadań matematycznych dla komputera. Matematyka w szkole, na studiach i według nauczycieli/profesorów to rozwiązywanie tychże zadań matematycznych i konkretny wynik końcowy wraz z odpowiedzią.

#programowanie
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@damian44__: Na podstawowym poziomie niepotrzebna. Potem już tak. Jeśli piszesz jakąś bardziej ambitną logikę, umiejętność oszacowania złożoności obliczeniowej, i rozumienie jak się ona zachowa w zależności od danych jest niezbędna.
  • Odpowiedz
@damian44__: Matma dyskretna i teoria grafów. Do algorytmiki na pewno to jest potrzebne, podobno też niektóre firmy mają grube dyskusje w takim języku.

Ale do pisania crudów i apek webowych - nah, może tylko zrozumienie jak policzyć złożoność obliczeniową / pamięciową, ale do tego nie trzeba bardzo wyrafinowanej matematyki.

Potem już tak. Jeśli piszesz jakąś bardziej ambitną logikę, umiejętność oszacowania złożoności obliczeniowej, i rozumienie jak się ona zachowa w zależności
  • Odpowiedz
@damian44__: ale wiesz że logika, z której korzystasz na co dzień, to element matematyki?
a iterowanie to nie matematyka?
a porównanie czy przypisanie to nie matematyka?
wybrałeś durny przykład z geometrii a zapomniałeś choćby o algebrze boolowskiej
  • Odpowiedz
@TwojStaryToKorniszon: Nie wiem, ale właśnie się dowiedziałem. Także dzięki za informację. A zgodzisz się ze mną, że jest różnica między stosowaniem matematyki w programowaniu, a stosowaniem w edukacji? Że w programowaniu programista nadaje zadania, a w szkole uczeń/student te zadania rozwiązuje? Czy edukacja uczy poprawnego podejścia do matematyki?
  • Odpowiedz
@damian44__: Ogólnie moim zdaniem jeżeli ltoś ma problemy z matmą to w programowaniu będzie miał bardzo ciężko. Programuję zawodowo ponad 10 lat i muszę przyznać, że matematyka (w przełożeniu jeden do jeden) rzadko jest używana. Zdarzało mi się liczyć pola, najkrótszą drogę, trochę teorii grafów, jakieś całki i statystyka.
  • Odpowiedz
@chrupek81: Tobie się zdarzało liczyć, czy komputer liczył? Wyliczałeś wynik i zapisywałeś do stałej, czy gdziekolwiek indziej; czy napisałeś algorytm, który wskazał komputerowi co ma obliczać i jak, aby dostać wynik? No bo dla mnie to dwie inne rzeczy są.
  • Odpowiedz
@damian44__: Nie zgodzę się z przeciwstawieniem "Programista nadaje zadania" vs "uczeń zadania rozwiązuje". W programowaniu te dwie rzeczy się uzupełniają. Programista daje zadanie, ale musi być świadomy procesu obliczeniowego oraz potencjalnego wyniku. Bez mnożenia macierzy na papierze nie będziesz świadomy złożoności tej operacji i pewnych trików które można wykonać żeby ten proces przyspieszyć. Bez oszacowania potencjalnego wyniku możesz przepełnić typ liczbowy, którego używasz - int nie zawsze będzie miał 64
  • Odpowiedz
@damian44__: matematyka dość często wyskakuje przy próbie napisania czegoś optymalnie albo w jakimś innym sensie sprytnie. Dlatego nie dziwi mnie, że ludzie ze starszego pokolenia w kółko wiążą programowanie z matmą - wyobraź sobie, że w twoim komputerze byłoby tyle ramu co kot napłakał, albo że jak nie napiszesz czegoś sprytnie, to na wynik będziesz czekał tydzień.
  • Odpowiedz
  • 6
@damian44__ pamiętaj że prowadzący na studiach nie mają pojęcia o tym jak wygląda zawód programisty. Spotkałem się z sytuacją że prowadzący myślał że jak to jest informatyka inżynierska to będziemy po tym programować jakieś modele pracy silników spalinowych czy inne naprężenia w konstrukcjach mostów.
  • Odpowiedz
Nawet jak matme bedziesz potrzebowal to wezmiesz gotowy wzor komputer policzy za ciebie i tyle z matematyki xD Zawsze mnie smieszylo jak kazdy mowil matma i programowanie tak sie nie da ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz