Wpis z mikrobloga

#linux #pcmasterrace #informatyka #komputery

Nie polecam Linuxów na nowym RTX 2070 Super xD

Co ja przeszedłem przez 24h podczas formata i zmiany z MBR na GPT (legacy bios -> uefi).

Po ~24h bojów udało się postawić jedyną dystrybucję, która wstała i ma DZIAŁAJĄCE sterowniki tj Ubuntu 19.10

Wydane dosłownie wczoraj xD

Oczywiście nie bez problemów - gdm robił infinite loop na loginie.
Musiałem przełączyć na lightdm co nie było łatwe bo na drugim TTY po paru sekundach pojawiał się desktop nie wiadomo skąd ale nadal można było pisać.

Masakra. Nie polecam xD
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@10129: a tam, przed zmianą karty wszystko ładnie działało ;) zbyt nowa karta po prostu.

jakbym na procku miał integrę to bym przełączył kabel od monitora i miał to w dupie, ale 3600X nie ma integry xD
  • Odpowiedz
A win10 faktycznie może wystarczyć, jest coś takiego jak Linux subsystem for Windows i to serio bardzo fajny Linux

@SanFable: Wolne i dosyć upośledzone. Nie wiem czy przypadkiem się coś nie zmieniło ale nie wspierało to obsługi filesystemów i masy mechanizmów linuksowych. To w zasadzie taki bieda bash dla windy.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Kryspin013: nieno, obsługa basha w terminu to co innego, jednak jakieś apki można zainstalować, dużo smaczków linuxa nie ma, ale zależy co się robi, bo może wystarczyć, filesystem w sensie dostęp do plików windy jest, ale nic szczególnego poza tym :p
  • Odpowiedz
filesystem w sensie dostęp do plików windy jest

@SanFable: Tyle to i ja mam dostępu z poziomy windy. Linuksowych filesystemów w ogóle to nie wspierało a to już dosyć upierdliwe ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
Bez żartów, ta karta ma 3 miesiące. Jak po 3 miesiącach ogarnięto to dopiero teraz rzutem na taśmę i spędziłeś 24h na "bojach" to potem nie bądźcie zaskoczeni, że ludzie gardzą linuxem xD

@c22-: Twórcy dystrybucji nie dorzucają sterowników z powodu potencjalnych backdoorów / spyware itd. Trzeba to doinstalować z poziomu systemu.
  • Odpowiedz
@WydajnaJednostkaIndywidualna: Bez żartów, ta karta ma 3 miesiące. Jak po 3 miesiącach ogarnięto to dopiero teraz rzutem na taśmę i spędziłeś 24h na "bojach" to potem nie bądźcie zaskoczeni, że ludzie gardzą linuxem xD

@c22-: Stary, BIOSu MSI nie ogarnęło po dziś dzień na Tomahawki z nowymi Ryzenami i są problemy z bootowaniem.

3 miesiące to dużo, ale w hardwarze to znowu nie jest jakoś długo.
  • Odpowiedz