Mirki z #gzw #gotujzwykopem #gotowanie. Zrobiłem dziś na #obiad pyszne burgery. Użyłem mielonej wołowiny z Lidla, wyrabiałem krótko, posoliłem i popieprzyłem bezpośrednio na patelni. Smażyłem na niewielkiej ilości smalcu. W smaku pycha, ale po ugryzieniu z mięcha wypłynęło sporo wody. Co zrobiłem źle?
@persil91: Musi odstać nawet troche dłużej niz minuta i nie na ręcznik tylko na jakąś deskę wtedy te soki sie rozejdą po mięsie w środku i bedzie soczyste
@persil91: a może smażyłeś zimne mięso? jest duża różnica między takim wprost z lodówki a takim które postało godzinę w temperaturze pokojowej przed usmażeniem
@persil91: komórki mięśniowe w miarę podgrzewania pozwalają na cyrkulację wody pomiędzy nimi oraz otoczeniem, im wyższa temperatura tym ta wymiana jest szybsza oraz w większym stopniu komórki pozbywają się wody. Po usmażeniu mięsa jest ono bardzo gorące, woda buzuje w środku przechodząc z komórek do komórek i do przestrzeni pomiędzy nimi. W miarę jak temperatura spada, spowalnia cyrkulacja wody i komórki mogą jej więcej zaabsorbować z powrotem. Dlatego jak przetniesz, ugryziesz
Anony, wyszedłem z #zadupie i po przeprowadzce do #poznan wróciłem na #tinder i czy ja, #!$%@?, mam aż tak niewyjściowy ryj? W #poznan mieszkam od jakichś 2 tygodni, tyle samo czasu na #tinder i w tym czasie może z 2 matche, z czego żadna #p0lka nie odpisała xD
Po smażeniu musisz mięso odłożyć na ręcznik papierowy na minutę by mięso "odpoczęło"
@Reevder: ale nie tak długo, aż będzie zimne?
Komentarz usunięty przez autora