Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3377
Ukrainiec który od 3 lat zasuwa w Warszawie na budowie powinien mieć większe prawo do głosu niż wielcy patrioci z USA czy innej Australii, którzy s--------l z Polski przed komuną 30 lat temu. Macie pojęcie o sytuacji w Polsce jak swinia o poezji. Gardzę wami tfu.

#wybory #emigracja #oswiadczenie
  • 89
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Oczywiście, że mają pojęcie. Mogą mieć rodzinę w Polsce i słyszą jak im się żyje. Mogą interesować się polityką kraju, oglądać media itd, poza tym w takich Stanach dosyć często pisze się o Polsce.

@Mathas: Ja mam rodzinę w UK i bardzo interesuję się ich kulturą i polityką. To znaczy, że twoim zdaniem powinienem mieć prawo głosu w UK?
  • Odpowiedz
@Mathas: cała dyskusja odnosi się do tego, że samo obywatelstwo uprawniające do głosowania może nie jest do końca dobrym rozwiązaniem. Mogę urodzić się w innym kraju, nigdy w życiu nawet nie usłyszeć słowa "Polska", nie mieć pojęcia jak brzmi nasz język, gdzie leży na mapie i całe dorosłe życie brać udział w wyborach i głosować jak każdy Polak tylko dlatego, że moi rodzice przekazali mi obywatelstwo.
  • Odpowiedz
@Alex_mski wśród amerykańskiej Polonii tematem numer jeden są roszczenia żydowskie, dlatego moim zdaniem pistacje w USA poleca mocno w dół. Zobaczymy co z tego wyjdzie
  • Odpowiedz
@czlowiek_okuratny fakt że stąd s---------i raczej dobrze świadczy o ich wiedzy o stanie państwa na moment wyjazdu z czegoś ta decyzja wynikała xD a imigranci często mają w------e i nawet nie ogarniają języka, czemu mieliby tym bardziej mieć prawo do głosu. Tym tokiem rozumowania każdy Polak nie znający angielskiego pracujący dłużej w magazynie w UK miałby móc tam głosować, to śmieszne.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Alex_mski: No ale pomyśl logicznie, myślisz że ktoś kto wyjechał z Polski dawno temu i ma w dupie swój kraj będzie się fatygował i zasuwał do ambasady żeby iść na głosowanie? Głosują raczej ci którzy do kraju chcą wrócić
  • Odpowiedz