Aktywne Wpisy

Minieri +127
Zasnąłem przed chwilą w pociągu i obudziłem się tuż po mojej stacji - no klasyka, trudno. Wysiadam na wiosce, już 23:30 ale widzę światła na głównej drodze, co jakiś czas coś jeszcze jedzie to myślę pójdę próbować szczęścia zanim zadzwonię po taksówkę. Idę szosą w kierunku domu, świecę latarką w telefonie i macham. Do domu jakieś 5-6km, nie takie dystanse się wracało piechotą, ale to lata temu jak człowiek w formie był.

Stebat +32

Jak zmodyfikować to wyrażenie aby brało tylko rozszerzenie pliku bez spacji po kropce?
Regex: (\.[^.\/:*?"<>|\r\n]+$)
Treść pola: wykopface. jpg
Powyższą treść powinno ignorować i brać tylko rozszerzenia bez spacji typu wykopface.jpg
#programista15k #programowanie #regexp #kiciochpyta
źródło: comment_TfqcDUl2r56S9Hd4Snlf6717KJttKu3R.jpg
Pobierz\.[^.]*?([\w]+)$@bmLq: nie. Kolega nadal na windows 3.11? ;)
@bmLq: Dzięki!
@czopek-wykopek: Brawo :D
@MDobak: To wyrażenie łapie spację podobnie jak to co wkleiłem
Generalnie zlap kropke i [0,nieskonczonosc] bialych znakow, a potem w nawiasie zlap rozszerzenie, wynikowo pierwsza grupa bedzie zawierala to, czego szukasz.
@lionbest:
Z tego, co kojarze, to positize lookbehind (i negative, i wersje *ahead) w wiekszosci implementacji nie wspieraja zmiennej dlugosci szukanego ciagu, a tych spacji moze dowolna ilosc ;)
@saif3r: prawda?
@lionbest: Jezeli uzyje tego, co zostalo zlapane w 1 grupe to dostanie samo rozszerzenie i tak zrozumialem pierwszy post:
"aby brało tylko rozszerzenie pliku bez spacji po kropce?"
"Powyższą treść powinno ignorować i brać tylko rozszerzenia bez spacji typu wykopface.jpg"