Wpis z mikrobloga

#programowanie #naukaprogramowania #informatyka #programista15k

Witam,
Chcę zmienić moją pracę. Branża ropy aktualnie.
Kiedyś bawiłem się w robienie strony, c++.
Zapisałem się na studia które zaczynam od października. Kierunek oczywiście informatyczny.
Ucze się codziennie sam c++ po angielsku. Mam zamiar kupic ksiazke c++ Primer.
Ale nie w tym rzecz.

Chciałbym najszybciej zmienić ta pracę. Chce już zacząć w IT. Gdzie mogę/ czego mogę zacząć się uczyć by jak najszybciej wejść w ten rynek pracy.
Na start interesują mnie zarobki 3.5 na rękę by moja miesięczna gospodarka finansowa nie ucierpiała. Wiem że nie da się zrobić tego z dnia na dzień, że przeczytam dwie ksiazki i za tydzien moge pracy szukać. Tylko np jaki jezyk programowania pozwala najszybciej wejść w ten rynek albo najlatwiej. Dodam też, że nie uczę się walenia w klawisze jak pianista. Tylko jak pisze jakieś linijki kodu to staram sie dokładnie nauczyć co wlasnie robie, po co to robie, jakie to jeszcze może miec zastosowanie.
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@VendeusV13 To wszystko zależy. Programowanie to środowisko silnie zaopiniowane, więc przede wszystkim będziesz musiał sobie wyrobić z czasem swoje zdanie, kazdy ma zupełnie inne podejscie, preferuje inne technologie itp.
Jeśli masz frajdę z cpp to kontynuuj nauke, ważna jest Twoja motywacja i to czy masz frajdę. Języki typu Java czy C# to popularne języki w których się pisze CRUDy, niski próg wejścia, sporo ofert pracy i kandydatów. Z kolei uczac się
  • Odpowiedz
  • 0
@VendeusV13 ja jestem testerem, ale p pracuje z kodem, umiem pisac proste automaty w Javie i w najbliższym kwartale mam przewidziany rozwój w strone automatów ale już poważniejszych, więc coś tam kojarzę
  • Odpowiedz
@VendeusV13: Ja pracuję głównie w cpp. Cokolwiek wybierzesz, bądź w tym konsekwentny, nie liczy się sama technologia bo z biegiem kariery i tak będziesz ją zmieniał, liczą się "ogólne" umiejętności programistyczne. Skup się na tym co daje Ci frajde.
  • Odpowiedz