Wpis z mikrobloga

@xspeditor: Firma płaci podatki tam gdzie ma siedzibę, ty płacisz podatki tam gdzie masz rezydencję podatkową. Chcesz faktycznie otworzyć firmę w Czechach i tam działać, czy planujesz mieć tylko fikcyjne biuro w skrzynce na listy i wyprowadzać kasę w celu unikania opodatkowania? Bo to ma dość duże znaczenie w sprawie tego jak będą to traktować urzędy skarbowe obu krajów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@PfefferWerfer: generalnie to podatek dochodowy w PL mi nie przeszkadza. Tylko podatek Vat.
Np biorę ładunek od zagranicznego klienta, sprzedaje przewoźnikowi z Polski.

Klient płaci mi 1000e ( vat np), ja płace przewoźnikowi 1000e netto + 230e vatu ( vat 23%).

Więc im większy zrobię obrót, tym więcej mam zamrożonej kasy w podatkach.

A najgorzej jest, jak jest jakiś gówno ładunek, gdzie klient płaci 3000e, ty go sprzedajesz za 2950e +
@xspeditor: No to zakładasz spółkę w Czechach, płacisz CIT w Czechach, cały zysk wypłacasz w formie dywidendy głównemu udziałowcowi czyli sobie, opłacasz podatek od dywidendy w Czechach (nie wiem jaki jest, w Estonii są zwolnione z podatku, a w Polsce jest 20%), a na podstawie umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania dopłacasz różnicę w podatku od dywidend między Polską a Czechami (np. 18% od dywidend w Czechach i 20% w Polsce, to
@PfefferWerfer: o takie rozwiązanie mi chodziło. Czy to w ogóle realne, doradcy szukam jakiegoś dobrego, bo większość z nich powie Ci co chcesz usłyszeć, a potem nie bierze odpowiedzialności za swoją pracę.

Więc zanim pójdę do doradcy, muszę chociaż +/- wiedzieć jak to będzie wyglądać.
Taka prasowka, jak w szkole ;)
@xspeditor: Czyli po prostu jeśli zajmuje się tylko pośrednictwem to otwieram tam SRO bez żadnych licencji i działam? Coś za pięknie brzmi ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A CKZ, tak do zdania za pierwszym razem. Ale test ukierunkowany na udupienie jak największej ilości osób, dziwnymi pytaniami nijak mającymi się do transportu.