Wpis z mikrobloga

#kuchcikmorski #mirkoprzepisypl #gotujzwykopem

Ahoj Miruny

Zostały mi cytryny z tripu, więc je zakisiłem (będą gotowe na następny trip ( ͡º ͜ʖ͡º)

KISZONE CYTRYNY

Potrzebujemy:

-cytryny, najlepiej nie pryskane

-sól morska 

-goździki (dodałem bo lubię)

-liść laurowy 

-laska cynamonu,nie mam na stanie więc dodałem sypki cynamon ¯_(ツ)_/¯

-sok z wyciśniętych cytryn 

-woda przegotowana 

Cytryny myjemy, przecinamy do połowy na cztery części zaczynając od góry, do każdej wsypujemy łyżeczkę soli morskiej, układamy we wcześniej wyparzonym słoiku, dodajemy przyprawy, zalewamy sokiem z cytryny i wodą pół na pół. Przechowujemy w suchym zimnym miejscu przez conajmniej 4 tyg. Ukiszone cytryny używamy do gulaszy, curry, tadżin, sałatek, ryb lub owoców morza.
jancelek - #kuchcikmorski #mirkoprzepisypl #gotujzwykopem

Ahoj Miruny

Zostały mi cy...

źródło: comment_apNM0wQeECiHQXOeUbgZVTD3JfxyZbQp.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • 0
@Mirkosoft

@jancelek: Polecam wycinać skórki. Sama żółta skórka sprawia ze jest posmak płynu do mycia, natomiast albedo oddaje gorycz.


Żółta skórka po kiszeniu sprawiała posmak płynu do mycia? Robiłem parę razy kiszone cytryny i są obłędne! A świeżą skórkę używasz w kuchni?
  • Odpowiedz
  • 1
@cyberyna jak cytryna ( ͡º ͜ʖ͡º)skórka jest miękka rozpada się w rękach dodatkowo przenika, cynamon liść laurowy i goździk. Musisz spróbować ( ͡° ͜ʖ ͡°)motzno poletzam
  • Odpowiedz