Wpis z mikrobloga

Jest tu ktoś kto ogarnia Loop Cut (ctrl+R) w Blenderze i ogarnia jego debilne działanie?
Tzn. wie jak sobie poradzić w przypadku gdy powinno obiekt przecinać w poprzek, a tego nie robi, bo cholera wie czemu.
#blender
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SrebrnyKnur: Znam te opcję i nie ma podwójnych wektorów. Chciałem zrobić wizualizację mieszkania i zrobić przecięcie na górną krawędź otworu drzwiowego. Całość mieszkania robiłem za pomocą opcji extrude.

W miejscu gdzie zaczyna się otwór na drzwi dałem płaszczyzny po bokach, by przecięło w poprzek całego bloku.

Poprzednio się męczyłem z innym otworem, ale zapomniałem o braku ścianek po bokach, po dodaniu ich normalnie przecięło bloczek. Tutaj natomiast tak jak wspomniałem
  • Odpowiedz
@SrebrnyKnur: Po restarcie programu opcja fill pod "F" zaczęła działać poprawnie, także po usunięciu tej płaszczyzny i dodaniu ponownie ścianę mogę przeciąć.Tylko nie rozumiem dlaczego w przypadku gdy za pomocą extrude łącze, uwzględniając przy tym by vertexy nie były zdublowane - loop cut ma problem.
  • Odpowiedz
@Goryptic: Były połączone, bo ręcznie tego nie robię tylko za pomocą opcji extrude i fill + snap, uwzględniając aby nie było zdublowanych vertexów. Nie działała mi opcja fill z jakiegoś powodu (tworzenia płaszczyzn) po restarcie programu zaczęła sama z siebie działać.
  • Odpowiedz
@Morguliusz: Jak robisz extrude i potem Ci się odwidzi może naciskasz esc lub prawy przycisk myszy. To nie anuluje extrude tylko zostawia go w nieruszonej pozycji. Musisz dać potem ctrl+z albo usunąc powstałe vertexy.
  • Odpowiedz