Wpis z mikrobloga

babka w #lidl zawołała ode mnie dowód, bo kupowałem piwa 0.0% XD Śmiechłem i mówię jej, że spoko oto dowód ale nie musiałbym go pokazywać XD ona na to, że musze bo tak w lidlu trzeba.

Z tego co czytałem prawo mówi, że na napoje bezalkoholowe nie trzeba dowodu. Jak to w końcu jest?
#pytanie #prawo #piwo
  • 17
@SzubiDubiDu: Dzięki za wyjaśnienie, bo zawsze się dziwiłem, czemu w kasie samoobsługowej w carrefurrze skasowanie piwa 0% blokuje kasę i muszę czekać, aż ktoś z obsługi podejdzie i zatwierdzi.

@polski_kormoran: Piwo bezalkoholowe powstaje tak samo jak zwykłe. Jedyną różnicą jest, że na koniec usuwa się z niego alkohol powstały podczas fermentacji, najczęściej pasteryzując. Więc jak najbardziej ten napój jest piwem.
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: @CichooByc: dobra nie wczytałem się dokładnie

"Art. 15. 1. Zabrania się sprzedaży i podawania napojów alkoholowych:
1) osobom, których zachowanie wskazuje, że znajdują się w stanie nietrzeźwości;
2) osobom do lat 18;
3) na kredyt lub pod zastaw"

więc w sumie piwo 0,0% to nie napój alkoholowy więc nie może żądać dowodu

chociaż ogólnie w całej ustawie gdzie są fragmenty o dystrybucji i zezwoleniach nie ma informacji ile procent
@polski_kormoran też mnie kiedyś pytała to myślałam, że nie kapnęła, że to same zerówki, więc jej powiedziałam, że to 0%, więc nie muszę jej dawać dowodu. Powiedziała, że lidl ma takie procedury, żeby sprawdzać wszystkich, którzy wyglądają na mniej niż 30 lat - więc to bardziej wynika z ich dziwnych wewnętrznych pomysłów, ale pewnie jakby się kłócić to przy 0% machnęliby ręką
@polski_kormoran: Sa częste kontrolę wewnętrzne jak i zewnętrzne, mogą stracić koncesję przez głupie 0,0. Wola zapłacić grzywnę przez takich pryszczy jak tu w komentarzach niż mieć zakaz sprzedaży alkoholu. Tyle. Poza tym jak jeden pryszczy z drugim masz rację to składaj pozew do sądu kasa za darmo no dalej haha xd. Taka firma ma cały sztab ekspertów od prawa, prawników. Uważasz, że a szkoda gadać z takimi pryszczami. Do tego dochodzi