Wpis z mikrobloga

Jestem po przetestowaniu paru dystrybucji (ubuntu, mint cinamon, elementary, zorin, fedora, opensuse) i chętnie zostałbym przy jednym z nich na dłużej (elementary), jednak na wszystkich tych dystrybucjach spotałem się z tym samym problemem, więc domniemam, że jest to związane z samym linuksem a nie specyficznym distro. Windows zauważalnie lepiej radzi sobie w dzieleniu zasobów, zarówno tych sieciowych, jak i pod względem procesora/dysku. I tak np. sieć na linuksie działa zauważalnie szybciej, jednak gdy pobieram plik przez firefox/torrent (oczywiście z inną dystrybucją ( ͡° ͜ʖ ͡°)), to samo odpalenie googla zajmuje po 20 sekund. Na windowsie można robić po 3/4 operacje na raz i wszystko działa ok. Tutaj jakby pobierany plik dostawał 98% sieci, a wszystko inne jest mocno ucinane. Tak samo sie dzieje, gdy instaluję paczki przez APT i przeglądam neta - pratycznie niemożliwe. Czasami podczas aktualizacji/instalacji pakietu, manager pakietów pochłania 100% procka i dysku tak, że nawet przez 10/20 sekund myszką nie da się ruszyć - również na windzie działa to dużo lepiej (komp z i7, 8 wątków, 16gb ramu + mocny ssd - więc zasoby są).

Czy to normalne, czy może brakuje jakiś sterowników, ewentualnie jest opcją jakiegoś magicznego "przełącznika" odpowiedzialnego za współdzielenie zasobów?

#linux
  • 19
Czy to normalne, czy może brakuje jakiś sterowników, ewentualnie jest opcją jakiegoś magicznego "przełącznika" odpowiedzialnego za współdzielenie zasobów?

@Tomkos: QoS nie masz, ale nie wiem jak to ogarnąć

Windows zauważalnie lepiej radzi sobie w dzieleniu zasobów, zarówno tych sieciowych, jak i pod względem procesora/dysku

@Tomkos: Linux ma twardego nice - jak coś ma wyższy priorytet, to niższego nie przepuścu.

W windows nie wiem na jakiej zasadzie to działa, ale możesz
@yumi @gaelwyn grafika wbudowana, Intel HD4000.
@yuim wydaje mi się, że też, ale ręki teraz nie dam sobie uciąć. Na całej rodzinie ubuntu to wystpuje, OpenSuse działał mega wolno (wziąłem opcję z stabilniejszą, z cyklicznymi releasami). Przeinstaluje w wolnej chwili i zobaczę.
@Tomkos: no to jest git. Jak chcesz robić troubleshooting to mogę pomóc, tylko nie ucieknij po moim jednym czy dwóch komentarzach jak co niektórzy bez żadnego odzewu bo mnie to wkuriwa niemiłosiernie.
@Tomkos: To troche dziwne ze takie rzeczy jak apt zrzera Ci 100% procesora. Odpal sobie htop, iotop i jakis odpowiednik do sieci. Zobacz co konkretnie Ci sie dlawi. Swap masz ustawiony?
@Gaelwyn: wnosi, bo pod CFS nie można uzyskać takiego efektu jak piszesz, wynika to z samej zasadzy działania tego schedulera . Niskopriorytetowy proces dostanie się do CPU po maksymalnie czasie równym kernel.sched_latency_ns gdy system nie jest przeciążony. Wartość nice waguje(relatywnie) jaki procent CPU zostanie przydzielony danemu zadaniu,
Z grubsza liczone jest to tak:
czas na cpu zadania = (sched_latency_ns / suma wag wszystich zadań gotowych do uruchomienia ) * waga zadania
@Tomkos: ok, to zawołaj jak będziesz miał czas. Tak na szybko to możesz wrzucić tutaj wynik działania
mpstat -P ALL 1
gdy system jest #!$%@?, to powinno przynajmniej mniej wiecej powiedziec w czym jest problem