Aktywne Wpisy

Wilczak +48
Tylko "jestem mamą mulatka" jest większą czerwoną flagą od "PALĘ DO ALKOHOLU". Po co one to piszą? XD
#tinder #p0lka #bekazpodludzi
#tinder #p0lka #bekazpodludzi
montevideo_00 +31
Skopiuj link
Skopiuj link
Wykop.pl
Czy to normalne, czy może brakuje jakiś sterowników, ewentualnie jest opcją jakiegoś magicznego "przełącznika" odpowiedzialnego za współdzielenie zasobów?
#linux
@Tomkos: QoS nie masz, ale nie wiem jak to ogarnąć
@Tomkos: Linux ma twardego nice - jak coś ma wyższy priorytet, to niższego nie przepuścu.
W windows nie wiem na jakiej zasadzie to działa, ale możesz
@qarmin: coś jest z kartami graficznymi co spowalnia internet?
@yuim wydaje mi się, że też, ale ręki teraz nie dam sobie uciąć. Na całej rodzinie ubuntu to wystpuje, OpenSuse działał mega wolno (wziąłem opcję z stabilniejszą, z cyklicznymi releasami). Przeinstaluje w wolnej chwili i zobaczę.
@Gaelwyn: Nie, nie masz racji nie tak działa CFS. CFS nie działa na bazie kolejek priorytetów. Nie będe się tutaj powtarzał bo już zrobiłem długi wpis to trochę wyjaśniający.
https://medium.com/@yuim.vikop/jeden-prosty-trik-4e700bf05df4
$ (sysctl -a | grep kernel.sched_autogroup_enabled) 2>/dev/null
@yuim: w tym poście nie jest napisane na jakiej zasadzie działa nice, więc nic to nie wnosi.
Z grubsza liczone jest to tak:
czas na cpu zadania = (sched_latency_ns / suma wag wszystich zadań gotowych do uruchomienia ) * waga zadania
mpstat -P ALL 1
gdy system jest #!$%@?, to powinno przynajmniej mniej wiecej powiedziec w czym jest problem