Wpis z mikrobloga

Szarpana łopatka, przepis 1376 XD

Szarpana wieprzowina
1kg łopatki wieprzowej
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 łyżeczki soli
Po łyżeczce ziaren: pieprzu, kolendry i kuminu
1 łyżka oliwy
20G smalcu
1 średnia cebula

Pieprz, kolendrę i kumin rozetrzeć w moździerzu, dodać czosnek, sól i pokrojoną papryczkę, ucierać dalej. Pod koniec dodać łyżkę oliwy.
Powstałą marynatą natrzeć mięso i odstawić na 24H do lodówki.
Wyjąć ok 1-2H przed smażeniem, żeby osiągnęło temperaturę pokojową.
Obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym smalcu.
Cebulę obrać i pokroić w centymetrowe plastry. Ułożyć na dnie naczynia*, na to wyłożyć mięso, polać całość smalcem na którym się smażyło.
Gotować ok 6H w 85°C, potem 20 minut w 120°C do zredukowania sosu. Rozdzielić na włókna przy pomocy dwóch widelców.
Podawać można w keto bułkach, serowym taco, na sałacie, "obiadowo" z frytkami z selera i surówką. Jest dużo możliwości :) * taką wieprzowinę możecie przygotować w multicookerze (jak ja), albo szybkowarze, wolnowarze czy piekarniku w naczyniu żaroodpornym

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw <- na instastory krok po kroku :)
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw #mirkoprzepisy
Pobierz
źródło: comment_YA5bMpEvEHDTQNNCM9qKumUi6b8z35WU.jpg
  • 45
@chixi: Mam pytanie co do tego "gotowania":
1. masz na myśli gotowanie na kuchence (gazowej/indukcyjnej) czy to taki skrót myślowy tylko i naczynie było przykryte i wsadzone do piekarnika?
2. podałaś temperatury i czasy "gotowania" aż sos sie zredukuje - ale z czego ten sos? Nie widze instrukcji zeby całość zalać wodą, zastanawiam się z czego ma ten sos powstać. Z tych 20g roztopionego smalcu?
@RudaSwinia mam na myśli gotowanie w multicookerze, dokładnie jak napisałam pod koniec wpisu ;) to po prostu elektryczny "garnek" w którym jest możliwość zadania temperatury i czasu obróbki. Dobrą alternatywą jest piekarnik i zamknięte naczynie żaroodporne bo normalnie "na gazie" ciężko będzie utrzymać tak niską temperaturę przez tak długi czas.
2 mięso ma w sobie dużo wody, stąd ten sos :)
@chixi: Pewnie! To, że lubisz ostre już wiem (σ ͜ʖσ) Ja z przyjemnością też chciałbym od czasu do czasu, ale niestety - taka choroba ¯\_(ツ)_/¯
@chixi: Mieso juz zamarynowane, siedzi w lodowce. Jeszcze jedno pytanie, jesli to nie problem. Mam tej lopatki 1.5kg, jak to wplywa na czas w piekarniku? Zostawic na tyle samo czasu, co podalas czy dluzej? ( ͡° ͜ʖ ͡°)