Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#programowanie pracuje jako dev, jestem świeżo po maturze. Jest sens iść na studia na informatykę? Wolałbym pójść na coś łatwego z matematyką i jakimś zarządzaniem (za 10-15 lat fajnie by było otworzyć firmę)

Jeszcze nigdzie nie złożyłem papierów, skłonny jestem zrobić sobie rok przerwy od nauki (aby na spokojnie nadgonić matematykę z poziomu matury podstawowej do rozszerzonej)

Co o tym sądzicie? Jaki kierunki rozważyć?
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bruno_: Jak chcesz otworzyć firme to może jakieś ślusarstwo? A tak na serio za 10 lat dowiesz się jak niewiele jeszcze wiesz :D
  • Odpowiedz
@Bruno_: od 4 lat pracuje w IT, od roku działalność i rozliczenie b2b, studiuje też od roku zaocznie i jestem w podobnej sytuacji - tyle że ja kminie by to wszystko rzucić w cholerę i zająć się swoim biznesem. Więc tak nie wiem w sumie do czego Ci te studia jak chcesz otwierać firmę. Zarządzanie w żaden sposób Cie nie przygotuje do prowadzenia firmy, a znam dużo firm które po
  • Odpowiedz
  • 0
@yale: czytałeś spoiler? Dosyć ostrożnie podchodzę do tego pomysłu bo wiem że teraz tak naprawdę nic nie wiem, ani o IT, ani o prowadzeniu firmy - liczę że się to zmieni za te 10-15 lat

@Nicarim: jakiś papier chyba muszę mieć bo dopuszczam wyjazd za granicę za kilka lat, słyszałem też że bez papieru można trafić na sufit (brak możliwości awansowania wyżej)
  • Odpowiedz
@Bruno_: też tak słyszałem

i wiesz co?

nie znam żadnego takiego przypadku z bliskiego otoczenia do tej pory ( ͡° ͜ʖ ͡°). A startupy w których można bardzo dużo zarobić w szczególności mają to gdzieś. Chyba że szukasz pracy w poważnym korpo o ugruntowanej pozycji za granicą to... myślę że nie tędy droga,
  • Odpowiedz
@Bruno_: A żeby nie było mam skrajny przypadek z drugiej strony gdzie pewien duży polski bank zaproponował mi z tym doświadczeniem i bez wykształcenia 21k netto, więc gdzie ten sufit jest? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Bruno_: Ale ja zazdroszcze ludziom, którzy w takim wieku mają już plan na siebie xD Tu już jakaś praca, tu za 10 lat własna firma. Czemu ja byłam takim ziemniakiem mając te 19 lat ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Bruno_: no to pracuj dalej, zrób rok przerwy w edukacji i popraw maturę. A potem dawaj na zaoczne. Rok przerwy to żaden problem, szczególnie jak ma się plan, a już w ogóle jak w tym czasie będziesz pracować w zawodzie. Studia zawsze się przydadzą (jeśli nie przeszkadzają w karierze).
  • Odpowiedz
@Nicarim: Nie no - zawsze na jakimś etapie życia może by to na plus. Wiadomo, że umiejętności i doświadczenie na pierwszym miejscu, ale może mu się przyda przy jakimś fajnym awansie, że ma magistra.
  • Odpowiedz
@Bruno_: no to ja bym szła na zaoczne już teraz. jak będzie Ci ciążyć jednoczesne studiowanie zaocznie i praca to wtedy pokombinujesz. ale na pewno bym nie rezygnowała z pracy w zawodzie na rzecz dziennych xD
  • Odpowiedz
  • 0
@normal_user: siedziałem w piwnicy 2 lata (robiąc projekty), nic się nie uczyłem się matury, na lekcjach czytałem książki z programowania
  • Odpowiedz