Wpis z mikrobloga

#tatry #gory W końcu chce się wybrać na Kościelec. Poleca ktoś jakiś wariant trasy:
- start z parkingu, powrót na parking (jednodniówka, bez schroniska)
- najlepiej, żeby nie było tam i z powrotem tą samą trasą tylko z jakąś pętla
- do 12h średnim tempem, 14h max
  • 16
@GaiusBaltar: Wybrana trasa nie ma znaczenie, bo trudności pojawiają się dopiero za przełęczą Karb, jeśli nie jesteś zbyt szybki albo wytrzymały to wybierz najkrótszą trasę, żeby zachować siłę na niezbyt długie trudności już u samego szczytu.
@KredaFreda: Właśnie teraz patrzę, i widzę, że mało wychodzi, ale wszyscy liczą z Kuźnic, więc trzeba dodać mało atrakcyjną trasę parking pod skocznią -> Kuźnice. W tamtym roku rozważałem chyba podejścia od strony Łysej Polany, dlatego kojarzyłem to na 12-14h.
Właśnie teraz patrzę, i widzę, że mało wychodzi, ale wszyscy liczą z Kuźnic, więc trzeba dodać mało atrakcyjną trasę parking pod skocznią -> Kuźnice. W tamtym roku rozważałem chyba podejścia od strony Łysej Polany, dlatego kojarzyłem to na 12-14h.

@GaiusBaltar: Do Kuźnic podjedź jakimś busem.
@GaiusBaltar: Jeżeli podjedziesz jakoś rano, to udaje się zaparkować na odcinku tutaj. Jak przejdziesz łąką w górę, na granicę lasu, to będziesz miał ścieżkę idącą w kierunku Kuźnic.
@GaiusBaltar: Jest zakaz, ale nikt go nie respektuje. Nigdy nie widziałem tam kontroli. Zresztą jakoś trzeba dojechać do tych parkingów. Możesz jeszcze stanąć obok przy ulicy, miejsc parkingowych wokół jest naprawdę sporo. Sam Kościelec to bardzo szybka trasa, możesz wybrać wariant @pilot1123: przez Kasprowy albo pierwszą opcje przez Murowaniec tylko zejdziesz innym szlakiem niż wchodziłeś.
@GaiusBaltar: do murowańca czarnym szlakiem potem nad czarny staw, karb i kościelec, zejście w drugą stronę i z powrotem w pobliże murowańca, żółtym lub niebieskim szlakiem do Kuźnic. Trasa w sam raz.