Wpis z mikrobloga

To guacamole odniosło ostatnio podwójny sukces, bo zajadało się nim towarzystwo nie lubiące awokado i nie lubiące kolendry XD
To jest moja ulubiona wersja, pyszna, aromatyczna, z fajnym makro. Grunt to dojrzałe awokado, lekko miękkie ale o wciąż zielonym miąższu. Najlepiej te twarde zostawić na kilka dni w towarzystwie dojrzałych owoców, albo po prostu na parapecie.

1 awokado (140G)
2 duże ząbki czosnku
1/2 czerwonej cebuli (50G)
Chili
Kolendra (1-2 garści)
1 łyżka oliwy z oliwek
1-2 łyżeczki soku z limonki
Sól

Awokado rozgnieść widelcem, polać sokiem i oliwą. Dodać posiekaną cebulę, czosnek, chili i kolendrę. Solidnie posolić i wymieszać

MAKRO: 361kcal 4B 32T 12W

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw

Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
Pobierz c.....i - To guacamole odniosło ostatnio podwójny sukces, bo zajadało się nim towarzy...
źródło: comment_WPfBqVtoUCiOHTRSFAHSyBGu3M7hDKRj.jpg
  • 11
@chixi: nie jadłem nigdy kupionego :D nawet nie wiedziałem że sprzedają coś takiego ;o
parę razy robiłem bo lubie awokado ale nienawidzę kolendry więc zawsze ją wyrzucałem z przepisu :D
Najlepsze guakamole jest w PasiBusie :D
@chixi: Dodatki to dla mnie sprawa drugorzędna, co kto lubi. Ja zwykle nie dodaje czosnku ani oliwy. Moim zdaniem sekret jest w metodzie. Najlepszy efekt uzyskuje rozgniatając kolendrę, jalapeno i połowę cebulki w moździerzu albo brzegiem noża o deskę. Wtedy smak powyższych się lepiej rozprowadza po awokado.
@Krzysztof_Ibisz We wpisie jak byk stoi "moja ulubiona wersja" a nie "oryginalna meksykańska receptura".
Co do oliwy to być może jest nieporozumieniem jeżeli nie jesteś na diecie wysokotłuszczowej i zgodność z oryginałem jest dla Ciebie ważniejsza niż to, żeby makro się zgadzało :)