W 1939 roku wojsko polskie walczyło do 6 października. Upadło pod naporem połączonych sił niemieckich,słowackich,radzieckich oraz dywersji w kraju (V kolumna niemiecka, nacjonaliści ukraińscy i litewscy) oraz bandyterka wypuszczona z więzień (to akurat była bardzo zła decyzja rządu).
A na wołyniu nie było już władz polskich od kilku lat a jedynie była władza niemiecka. Polacy organizowali własne siły obrony (Przebraże) ale nie było środków ani ludzi żeby zapobiec tragedii. I wina nie
@BrakPomysluNaNick: No ale przecież to co napisałeś wcale nie zaprzecza prawdzie wyrażonej w plakacie. Wojsko nie odpowiada za to, że w 1939 roku rzucono je do walki przeciwko dwóm przeciwnikom osaczającym kraj z każdej strony. Natomiast wraz z utratą owych 30 dywizji będących pod polskim dowództwem staliśmy się klientem, straciliśmy podmiotowość. Od tej pory polski żołnierz walczył pod obcym dowództwem i tym samym jego walka niewiele Polsce przyniosła.
spotkałam się z dziadem z #tinder lat 35 a ja mam 21 w #poznan i on wie gdzie mieszkam czy powinnam zmienić mieszkanie a jeśli tak to czy ktoś chce to odstąpię swoje i szukam nowego może tez ktoś ma
#4konserwy #patriotyzm #historia #komunizm
A na wołyniu nie było już władz polskich od kilku lat a jedynie była władza niemiecka. Polacy organizowali własne siły obrony (Przebraże) ale nie było środków ani ludzi żeby zapobiec tragedii. I wina nie