Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 410
Przedstawiam Państwu niezwykle prosty poradnik dotyczący tego, jak używamy zaimka i .

Jeśli słowo, przed którym chcemy wstawić ten zaimek kończy się na ę, to dajemy tę. Jeśli kończy się na ą, to dajemy tą. Tyle i tylko tyle.

Tę książkę

_ale

Tą książką
_

Tę łyżkę

ale

Tą łyżką
_

Tę chustę

ale

Tą chustą

W języku potocznym natomiast możemy powiedzieć tą kobietę, tą książkę, nie jest to do końca poprawne, ale jest to akceptowalny błąd.

Mam nadzieję, że teraz będzie łatwiej i się nie pogubicie z jakimiś tłumaczeniami typu
"jeśli forma żeńska rzeczownika..."_ ()

#jezykpolski #jezyki #polska #ortografia #grammarnazi
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@sam_szatan: Nie jestem polonistą - owszem, ale nie dyktuj mi czy coś źle zrozumiałem, czy nie, bo skąd ty to możesz wiedzieć () Od kiedy wykopki mają wrodzony dar czytania w myślach?

Pan z rodzaju przypieprzę się mimo wszystko.

@Kexu: Połówka ( )
  • Odpowiedz
@iErdo: Próbujesz uczyć ludzi, a wprowadzasz ich w błąd. To jest bardzo daleko od „mimo wszystko”. Wprowadzasz tym więcej zamieszania niż robisz dobrego.
I jak to skąd mogę wiedzieć? Nie da się tego inaczej zrozumieć. Myślałeś, że

regułę stosujemy do przymiotnika

Zrozumiałeś dobrze. Doradziłeś źle.
  • Odpowiedz
  • 0
@sam_szatan Nie no tak, wmawiaj mi co zrozumiałem dobrze, a co źle. Jak ja nienawidzę takich ludzi. Bo oczywiście mi siedzisz w glowie. I tak, można coś takiego zrozumieć źle. Nie doczytać. Źle zinterpretować, no człowieku... Witaj na czarno, irytujący człowiek z Ciebie, poważnie. I nie za wypomnienie mi błędu, bo wiem, że się pomyliłem i się przyznałem, ale za bycie Alfą i Omegą mojego umysłu i przekonania, że wiesz co
  • Odpowiedz
@iErdo: też myślę, że należy wbrać "tą" czy "tę" w zgodzie z rzeczownikiem, bo w zasadzie to chyba (a waham się, bo może o czymś sobie nie przypominam) wszystko się dostosowuje pod rzeczowniki.
To jest, kiedy podmiotem jest "książka", to czasownik zamienia się na rodzaj żeński, tak samo następnie wspomina się o "niej", również w rodzaju żeńskim.
Więc trzymałbym się tego, że wszystkie formy czy odmiany muszą być zgodne z
  • Odpowiedz
@iErdo: Przede wszystkim "tę" z biernikiem i "tą" z narzędnikiem, w zapamiętaniu pomaga to że raczej trudno pomylić się przy narzędniku - "idę z tę kobietą", więc gdy to tylko możliwe to trzeba próbować dawać "tę" i od razu człowiek ma większe szanse na sukces na poziomie formowania zdania ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@blablabla69: No nie wiem czy przypadkiem zamienianie "to" na "te" nie jest bardziej wkurzające. Aż mnie skręca jak słyszę te mieszkanie, te auto czy te zadanie ()
  • Odpowiedz
  • 4
@iErdo: wrzuć też mnie na czarnolisto. Nie chcę mieć do czynienia z ludźmi, którzy nie potrafią przyznać się do błędu. Jakakolwiek dyskusja z tobą będzie jałowa, bo obracasz kota ogonem, kiedy wiesz, że nie masz racji.
  • Odpowiedz
Jeśli słowo, przed którym chcemy wstawić ten zaimek kończy się na ę, to dajemy tę. Jeśli kończy się na ą, to dajemy tą. Tyle i tylko tyle.

@iErdo: Dlaczego?

W języku potocznym natomiast możemy powiedzieć tą kobietę, tą książkę, nie jest to do końca
  • Odpowiedz