Wpis z mikrobloga

@Horvath: Zależy z jak bliska będzie to oglądane. Jeśli materiał będzie połyskliwy to jakieś zakrzywienia będzie bardziej widać.
  • Odpowiedz
@sm_m: @Jestem_Leniwcem: Staram się unikać ngonów i trójkątów jak tylko się da, ale nie wiem co zrobić w takiej sytuacji np. Na górze (1) mam poprowadzone swift loopy, by po turbosmoothie było ostrzejsze krawędzie, lecz na dole (2) ich nie chcę, zweldowanie vertexów prowadzi do powstania trójkątów, zostawiając tak jak jest robi mi niepotrzebną krawędź na dole.
Horvath - @smm: @JestemLeniwcem: Staram się unikać ngonów i trójkątów jak tylko się d...

źródło: comment_a6aFW5fCkJR9gUCxiKAmvkyqWE6fjGi3.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Horvath: Szedłbym mniej więcej w takim kierunku, tutaj wymagałoby dodania jednej krawędzi na środku loopa (zolte kreski przy niebieskim kolku). Wtedy można rozsunąć pozostałe krawędzie żeby było bardziej jednolicie. Co można jeszcze usprawnić to dół i góra tego otworu, na podobnej zasadzie jak narysowany na błękitno lewy bok. Zazwyczaj jak mam dziurę w siatce to staram się wokół niej zrobić loopa, zobacz sobie poprawną topologię ust.
Jestem_Leniwcem - @Horvath: Szedłbym mniej więcej w takim kierunku, tutaj wymagałoby ...

źródło: comment_bvhINhXtNIQl5FRkHxPd2ZZ4S0brbPn5.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Horvath: Co do problemu z tymi holding edges, to ja bym zamiast nich użył crease tam gdzie ma być kanciasto, nie ma potem z nimi problemu. Można te holding edges redukować, ale raczej na wyizolowanej płaszczyźnie.
  • Odpowiedz