Nie wiem co jest, płacę za duże rachunki za prąd. Czy to możliwe że gdzieś prąd może ,,uciekać'' ? WIem że pytanie bardzo ogólne, chodzi o to czy możliwe to jest
@death070: Wyłącz wszystko, sprawdź ile licznik nabija (jak szybko się tarcza kręci / jak szybko miga). Jak nic to znaczy, że nikt nie kradnie. Włącz np. czajnik i sprawdź, ile nabije (mignie / obrotów) w ciągu minuty - możesz przeliczyć, czy licznik poprawnie zlicza. Jeśli test się nie powiódł - zgłaszasz do energetyki.
@Dzyszla: A możliwe że licznik jest jebnięty ? w sumie przed wymianą tyle samo zużywałem to chyba nie, a o co chodzi z tym miganiem ? im częściej miga tym więcej prądu idzie ?
Kupiłem kiedyś nawet miernik elektroniczny ale uj wie czy poprawnie pokazuje. U mnie chodzi tylko skromny komp, czasem pralka, żarówki teraz prawie wcale bo lato, podejrzana jest natomiast lodówka mała ale stara.
@death070: Jest możliwe, ale to bardzo mało prawdopodobne. Najprościej zepsuć zwykły licznik indukcyjny przy użyciu silnego magnesu. Te elektroniczne raczej nie psują się tak, aby zawyżały pomiary.
Na liczniku zawsze masz napisane, ilu Wh odpowiada każdy impuls.
Rozumiem, że masz elektroniczny licznik?
Jak masz watomierz, to śmiało możesz dokonywać pomiarów poszczególnych urządzeń, a następnie porównywać ze znamionowymi wartościami. W przypadku lodówki - uwzględnij przewidywane roczne zużycie (możesz wzorować się na nowych
licznik może być walnięty, miałem kiedyś nawet kontrole, bo zużycie w okolicy się nie zgadzało, tyle, że w drugą stronę ktoś ciągnął :) kup sobie miernik i sprawdź ile zużywają twoje urządzenia na dobe i potem pomnóż na miesiąc czy na jaki okres i sprawdź ile kilowatów więcej jest na liczniku, mniej więcej powinno się zgadzać.
@death070: bezpieczniki które masz w domu wyłącz wszystkie. idziesz spisać licznik. wyłączenie powinno trwać minimum 3h ale im dłużej tym lepiej. Ideałem była by 24h. Jeśli w tym czasie licznik nabije kWh to albo masz kabel uszkodzony pomiędzy licznikiem a domem, sam licznik jest uszkodzony lub ostatecznie ktoś ci kradnie prąd.
@death070: wyłącz wszystko i zobacz, czy licznik dalej kręci... jeśli tak jest problem, albo zepsuty, albo ktoś zrobił obejście np sąsiad i Ci kradnie prąd. wtedy zgłaszasz to i szukają problemu.
jeśli nie kręci sprawdź urządzenia w domu. kolejno je włączaj, patrz na licznik, przelicz sobie czy dobrze kręci etc.
może masz w domu stare sprzęty np stara lodówka, pralka... potrafią trochę pobrać. a może masz boiler elektryczny który grzeje non
@death070 aa okej.. Więc najwięcej prądu lodówka bierze, piekarnik.. Może masz uszkodzone?
@DuszaArtysty: Jak podłączyłem miernik pod lodówkę to niby cudów nie pokazywał ale ile na dobę bierze lodówka to nie mam pojęcia bo włącza się zgodnie z jakimś tam czujnikiem temperatury prawdopodobnie.
Nie wiem co jest, płacę za duże rachunki za prąd. Czy to możliwe że gdzieś prąd może ,,uciekać'' ? WIem że pytanie bardzo ogólne, chodzi o to czy możliwe to jest
Kupiłem kiedyś nawet miernik elektroniczny ale uj wie czy poprawnie pokazuje. U mnie chodzi tylko skromny komp, czasem pralka, żarówki teraz prawie wcale bo lato, podejrzana jest natomiast lodówka mała ale stara.
Na liczniku zawsze masz napisane, ilu Wh odpowiada każdy impuls.
Rozumiem, że masz elektroniczny licznik?
Jak masz watomierz, to śmiało możesz dokonywać pomiarów poszczególnych urządzeń, a następnie porównywać ze znamionowymi wartościami. W przypadku lodówki - uwzględnij przewidywane roczne zużycie (możesz wzorować się na nowych
Jeśli w tym czasie licznik nabije kWh to albo masz kabel uszkodzony pomiędzy licznikiem a domem, sam licznik jest uszkodzony lub ostatecznie ktoś ci kradnie prąd.
jeśli nie kręci sprawdź urządzenia w domu. kolejno je włączaj, patrz na licznik, przelicz sobie czy dobrze kręci etc.
może masz w domu stare sprzęty np stara lodówka, pralka... potrafią trochę pobrać. a może masz boiler elektryczny który grzeje non
@DuszaArtysty: w ogóle nie mam tv ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Chicane: Jedynie lodówka jest podejrzana, z lat 90' mała Polar. Stosuję zasadę że póki coś działa to nie wymieniam. Reszta sprzętów ,,nowe''.
@DuszaArtysty: Jak podłączyłem miernik pod lodówkę to niby cudów nie pokazywał ale ile na dobę bierze lodówka to nie mam pojęcia bo włącza się zgodnie z jakimś tam czujnikiem temperatury prawdopodobnie.