Wpis z mikrobloga

@Drakii: Wszędzie. W Niemczech abolicja dotyczy tylko trzymania powyżej roku, więc do roku płaci się podatek jak wszędzie, a na koniec jeszcze exit tax jak będziesz chciał się wynieść z Niemiec.
@m00n: To ciekawe. Zobaczymy jak będzie w praktyce. Być może jest tu nieporozumienie wynikające z tego że te uregulowania dotyczą płatności bitcoin - bitcoin, kiedy nie następuje wymiana na fiat. Co jest obecnie typowym rozwiązaniem dla płatności BTC.
@OPcodeRTI: Tak chodzi o płatność np btc za towar. U nas jest to barter i jest obarczone pdoatkeim dochodowym. Niemcy poszli w stronę traktowania tego jako wymiana pieniężna więc podatek od płatności krypto nie występuje. Z rigczem.
@m00n: Nie rozumiesz, w typowej płatności BTC nie występuje barter.
Przekazujesz BTC, które jest natychmiast sprzedawane przez np taki inpay i odbiorcy jest przekazywany PLN.
Więc nie ma tu barteru.
@m00n: Wiem, że w USA to działa tak.
Płacisz BTC, które musi zostać natychmiast zamienione ( sprzedane ) na dolary. Od tego należy się podatek od zysku kapitałowego, jeżeli taki wystąpił.
Nie do końca rozumiem jak można to zrobić inaczej.
@OPcodeRTI: IMO jeśli korzystasz z procesora płatniczego wtedy podatek jest uzasadniony. Jeśli płacisz bezposrednio btc to nie. oczywiśćei mówimy o DE bo w PL nawet jesli placisz btc z pominieciem procesora platniczego to US traktuje taką tranzakcje jako sprzedaż btc za fiaty i rozlcizenie towaru we fiatach.
@m00n: Diabeł tkwi w szczegółach. Nie zapominaj, że Niemcy to kraj federalny, tak samo jak USA. Landy mają swoje ustawodawstwo. Dlatego jak czytam, że jakiś urzędnik w Niemczech coś powiedział, albo jakiś urząd coś napisał, to nie jest to dla mnie jednoznaczne. Zresztą w Polsce też prawo podatkowe sobie a US sobie.
@OPcodeRTI: Co by nie mówić Niemcy to naród bardzo precyzyjny i solidny więc wydaje mi się, że nie ma tam miejsca na rożne interpretacje jak u nas ale to by trzeba się było dowiedzieć w jakiejś krypto-kancelarii za Odrą.
@m00n: Wszystko okaże się w praktyce. Dla mnie traktowanie bitcoina w taki dualistyczny sposób jest dziwne i niezgodne z niemieckim sztywnym podejściem ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Kiedyś niemiecki komik, mieszkający w Polsce, powiedział jaka jest różnica w podejściu ludzi w Polsce i w Niemczech. Podał taki przykład.
Wyobraźmy sobie kolejkę do apteki, która wychodzi na zewnątrz. Zaczyna padać deszcz.
W Polsce ludzie ustawią kolejkę zawijającą się, tak