Wpis z mikrobloga

@Ayano 500g mascarpone, pół szklanki śmietanki 30%, erytrol (ale może być 5 łyżeczek cukru pudru), 1lyzeczla cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii (ja dawałam cukier). Najważniejsze by mascarpone i śmietanka były dobrze schłodzone. Wszystko miksujesz aż połączą się składniki i będzie konsystencja kremu
@Amelie
175 g mąki pszennej (ja robiłam na dwa sposoby i dawałam mąkę orkiszową ciemną)

130 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę

pół łyżeczki cukru pudru (dawałam erytrol)

szczypta soli

1 żółtko

35 ml mleka, zimnego

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, sól, żółtko, zimne mleko i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją
Pobierz Zuzan_ - @Amelie 
175 g mąki pszennej (ja robiłam na dwa sposoby i dawałam mąkę orkis...
źródło: comment_Aq1k5IBWwdFc3AOKZd3WF60tYV25SVDV.jpg
@Ayano do tarty polecam krem 250 g mascarpone i 200 g słodzonego mleka skondensowanego. Muszą być schłodzone 24 h, ubić w misie do konsystencji kremu. Na moje (i moich gości) dużo ciekawsze niż krem ze śmietanki :)