Wpis z mikrobloga

@Kreseczka: jezu juz dajcie spokój, co z tego że gdzieś w tle się przewija czarnoskóry, jakie to ma znaczenie? doszukujecie się na siłę problemu a potem zdziwienie że wyzywają prawicę od rasistów.
  • Odpowiedz
@Zamulacz_Hydraulikowy: No dobra czyli nie miał byś nic przeciwko temu że jak by zekranizowali jakąś afrykańską legendę i w tłumie czarnych postaci dali ot tak białego mężczyznę w stroju ludowym Buszmenów? Albo gdyby nakręcili odnowioną wersje filmu Zulu i w armii zuluskiej co dziesiąty mężczyzna był biały. Jak rozumiem w żaden sposób nie przeszkodziło by ci to w uwierzeniu w świat przestawiony i opowiadaną historie?
  • Odpowiedz
@Kreseczka: prawdę mówiąc to obojętne mi to trochę - stwierdziłbym że to dziwne i śmieszne, ale nie robiłbym z tego tragedii no, wiem że można tu mówić że propaganda itp ale co ja na to poradzę jako zwykła jednostka? Nic. Dlatego się takimi rzeczami nie przejmuję, takie czasy i tyle.
  • Odpowiedz
No dobra czyli nie miał byś nic przeciwko temu że jak by zekranizowali jakąś afrykańską legendę i w tłumie czarnych postaci dali ot tak białego mężczyznę w stroju ludowym Buszmenów?

@Kreseczka: nie odróżniasz fantasy od rzeczywistości.
  • Odpowiedz
No dobra czyli nie miał byś nic przeciwko temu że jak by zekranizowali jakąś afrykańską legendę i w tłumie czarnych postaci dali ot tak białego mężczyznę w stroju ludowym Buszmenów? Albo gdyby nakręcili odnowioną wersje filmu Zulu i w armii zuluskiej co dziesiąty mężczyzna był biały. Jak rozumiem w żaden sposób nie przeszkodziło by ci to w uwierzeniu w świat przestawiony i opowiadaną historie?

@Kreseczka: Stary, ale co Ty porównujesz?
  • Odpowiedz
@vind: to że jakiś świat jest fantasy to nie znaczy że dopuszcza nielogiczności. Takie argumenty można było podawać w czasach baśń i bajek typu kopciuszek gdzie magia była deus ex machina i sobie mogli być ludzie dowolnego koloru skóry bo tak
  • Odpowiedz
@Kreseczka: w 100% się zgadzam z tym. Nie rozumiem po co zmieniać elementy kultury białych wpychając na siłę czarnych gdzie tylko się da. Już widzę jak w Black Panther 2 robią białych wojowników z Wakandy.
USA ma po prostu jakiś kompleks odnośnie czasów niewolnictwa a że uważają się za pępek świata to wszyscy inni powinni według nich tak samo czuć się winni
  • Odpowiedz
@Zamulacz_Hydraulikowy: ale chcąc się wczuć w klimat tego uniwersum powinny być zachowane pewne zasady. Ja już od początku wiedząc, że to wypuści Netflix wiedziałem, że skrajne lewactwo weźmie w tym swój udział. Dlatego podziękuję
  • Odpowiedz
@Kreseczka: a racja, zapomniałem że w tych całkowicie realnych historycznych kronikach królestw północy opartych na niepodwarzalnych faktach nie było ludzi z innym poziomem melaniny w skórze.
  • Odpowiedz