@TheSjz3: akurat sery to jeden z niewielu produktow ktore mozna odkrajać i jeść dalej, ale tutaj ta pleśń weszła chyba zbyt mocno.
Oznaki pleśni na serze twardym, czyli goudzie, emmentalerze, edamie i tym podobnych, można odkroić. Agencja zwraca uwagę, by zrobić to w pewnej odległości od miejsca zepsucia, najlepiej około 2,5 cm z każdej strony. Bakterie mogą przenosić się również na ostrzu noża, więc trzeba zwrócić szczególną uwagę, by nie dotknąć
@TheSjz3: pleśń to grzyb. To co urosło to tylko kawałeczek całego systemu grzyba, ogromną grzybnię której nie widać masz rozrośniętą głęboko w serze. Niektóre gatunki pleśni wytwarzają toksyny wywołujące raka wątroby. Ja bym nie jadł. I nie wierzyłbym w teksty gości które nazywają pleśń bakterią. Przecież to wiedza z podstawówki.
@thewickerman88: no właśnie sera nie penetruje, Amerykańska rządowa Agencja Bezpieczeństwa i Kontroli Żywności wi3 chyba lepoej od ciebie? Owszem w artykule jest błąd.
#ser #plesn #granapadano #kuchnia #pytanie
@TheSjz3: odetnij i jedz, to przecież twardy ser i słony, pleśń nie jest w stanie go spenetrować wgłąb.
I nie wierzyłbym w teksty gości które nazywają pleśń bakterią. Przecież to wiedza z podstawówki.
@Dambibi: a masz źródło czy opierasz się na tekście kretyna nie rozróżniającego grzyba od bakterii?
Komentarz usunięty przez autora