Wpis z mikrobloga

Pytanie do użytkowników #apple #macos:
Czy program CleanMyMac da mi coś więcej niż jestem w stanie sam sobie posprzątać w moim maczku? Zbliża się już 4 rocznica bez reinstalacji (zazwyczaj robiłem co 2 lata, ale jakoś tak nie było nigdy czasu) a jestem w środku projektu i nie mogę teraz tego zrobić. Chciałbym dociągnąć z tym systemem do premiery Cataliny, ale momentami mam już straszną zamułę.

Na dysku mam wolne jakieś 20GB ze 120GB. Aplikacje, których nie używam na bieżąco sa usuwane za pomocą narzędzia AppCleaner.

Co jeszcze mogę zrobić?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@farmaceut: No reset robię co tydzień mniej więcej. Ale właśnie np o to chodzi - świeżo po instalacji od momentu włączenia do ekranu logowania mam jakieś 3 sekundy, potem kolejne 3 sekundy od wpisania hasła do czystego biurka. Teraz cała operacja jak się zamknie w minucie to jest dobrze.

Coś strasznie spowolniło i nie mam pojęcia co.
  • Odpowiedz
@nalej_mi_zupy: a ja jestem zadowolony z CleanMyMac, ale żadnego rocketscience to on nie robi. Kwestia wygody, bo w sumie to usuwa mi cache z przeglądarek + spotify + innych apek. Potrafi niekiedy usunąć kilka GB śmieci, a dysk im ma więcej wolnego miejsca tym szybciej działa. Masz włączonego filevaulta? Spróbuj wyłączyć i zobaczyć czy coś przyspieszyło.
  • Odpowiedz
@nalej_mi_zupy: ja miałem tak samo, wiem o czym mówisz... wiecej aplikacji, to system wiecej sprawdza przy włączaniu. A z drugiej strony masz fusiondrive, wiec najcześciej odpalane apliakcje i tak bedą otwierać sie szybko.
  • Odpowiedz